Bahan Puding:-
8 gm serbuk jelly
600 ml susu segar
1 bii kuning telur, pukul sikit
45 g gula halus
1 camca teh esen vanilla
Bahan Sos:-
250 g coklat masakkan
1/2 cawan susu cair
1 camca besar mentega
Cara membuatnya:-
- Satukan susu, serbuk jelly, gula dan kuning telur, kacau hingga rata dan sebati. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Tuang esev vanilla, kacau rata dan tuang dalam acuan kegemaran. Biar suam dan simpan dalam peti sejuk hingga keras.
- Cairkan coklat secara double boiler, masukkan susu, gaul rata. Matikan api dan masukkan mentega, gaul hingga rata. Ketepikan.
- Kelurakan jelly tadi dan letak dalam bekas sesuai, sudukan sos coklat atas jelly, kalau suka boleh dimakan bersama buah2an campuran dalam tin.....
5 comments:
wuiiih sedapnye mat gebu... memang terasa macam tengah mengalir dalam perut... tapi kalau dapat bekukan cokelat topping lagi best. hahaha...
hahaha...betul tu, tapi apa nak dikata...coklat sudah kehabisan..tinggal saki baki jeee..itu pasatt nampak cairrr...tapi datin jun buat cekelet dia beku kan...hahaha
aduh...nie lagi tak tahan tgk...
piring tu pun cantik aje nampaknye..very the classic..i like...
so nice ,i like it ,i want to do it
so nice ,i like it ,i want to do it
Post a Comment