Adunan rempah ratus yg mengusik jiwa...aroma dari dapur yang menusuk kalbu...bunyi lesung batu yang mengasyikkan...resapan rasa yang unik dan asli meracuni jiwa dan raga sesiapa yang merasa....nikmatilah ia selagi tidak memudaratkan...MINTA MAAF, BLOG TIDAK DAPAT DI UPDATE BUAT SEMENTARA WAKTU....
Monday, July 30, 2007
PENGAT KELADI
Pengat Keladi...juadah sinonim dengan orang2 negeri Johor terutama pada bulan puasa atau pun untuk minum petang....
Bahan-bahannya:-
1 ketul keladi sederhana besar
1 cawan bubur caca
3 camca besar sagu biji, cuci dan toskan
500 ml santan
1 helai daun pandan, disimpul
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/4 camca teh garam
Air secukupnya
Cara membuatnya:-
1- Kupas keladi, potong kiub (sederhana besar), cuci dan rebus 3/4 empuk. Toskan.
2- Masak gula melaka dan gula pasir bersama 1 cawan air hingga gula larut. Tapis air gula dan ketepikan.
3- Cuci bubur caca dan rebus dgn 500 ml air hingga lembut. Masukkan keladi, air gula dan daun pandan. Biar mendidih.
4- Masukkan sagu biji, garam dan santan. Masak hingga keladi empuk. Tambah air jika pengat kelihatan agak pekat.
No comments:
Post a Comment