Adunan rempah ratus yg mengusik jiwa...aroma dari dapur yang menusuk kalbu...bunyi lesung batu yang mengasyikkan...resapan rasa yang unik dan asli meracuni jiwa dan raga sesiapa yang merasa....nikmatilah ia selagi tidak memudaratkan...MINTA MAAF, BLOG TIDAK DAPAT DI UPDATE BUAT SEMENTARA WAKTU....
Thursday, August 2, 2007
KUIH KELADI (O - KUEY)
Resipi dari kaum "Hokkein" dan terima kasih kepala 'Lydia' kerana sudi berkongsi resipi ini.....
Bahan disatukan:-
170 g tepung beras
40 g tepung ubi
500 ml air
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/4 camca teh serbuk rempah lima (5 spices)
1/2 camca teh serbuk pati ayam MAGGI
Bahan lain:-
300 g keladi, dikupas dan potong dadu
50 g udang kering, direndam 10 minit dan toskan
6 biji bawang merah kecik, dihiris halus
1 biji cili merah
3 camca besar minyak masak
Daun sup/bawang secukupnya
Cara membuatnya:-
1- Satukan "bahan disatukan" dan kacau dgn wisk hingga sebati. Ketepikan.
2- Panaskan minyak, goreng keladi hingga sedikit perang, angkat dan toskan. Kemudian masukkan bawang merah yg dihiris dan goreng hingga kuning, angkat dan toskan.
3- Masukkan udang kering dalam kuali yg sama dan goreng hingga perang. Masukkan bancuhan no.1 dan dikacau. Gunakan api kecil.
4- Masukkan keladi dan gaul hingga rata, angkat dan salin ke dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn sedikit minyak dan ratakan adunan tadi. Kukus atas air mendidih selama 40 minit. Angkat dan sejukkan.
5- Untuk menghidang, potong bentuk kiup atau serong, salut dgn sedikit tepung dan goreng dgn minyak sedikit sehingga permukaan jadi perang, hias dgn cili merah, daun sup/bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama sos cili atau sambal tumis...
No comments:
Post a Comment