Adunan rempah ratus yg mengusik jiwa...aroma dari dapur yang menusuk kalbu...bunyi lesung batu yang mengasyikkan...resapan rasa yang unik dan asli meracuni jiwa dan raga sesiapa yang merasa....nikmatilah ia selagi tidak memudaratkan...MINTA MAAF, BLOG TIDAK DAPAT DI UPDATE BUAT SEMENTARA WAKTU....
Saturday, August 4, 2007
MAKARONI BAKAR
Boleh diganti dgn apa bentuk pasta yg ada dipasaran........
Bahan isi:-
200 g makaroni, direbus hingga lembut, toskan dan gaul dgn sedikit mentega
300 g udang hidup, dibersihkan
1 tangkai cili merah, dihiris halus
1 tangkai cili hijau, dihirs halus
50 g cendawan butang, dihiris halus
1/2 cawan potongan daun kucai
100 g parutan keju cheddar
Bahan kastard:-
5 biji telur gred A
200 ml susu sejat
2 camca besar mentega cair
2 camca besar tepung gandum
1 camca teh gula
1/2 camca teh garam
1 camca teh serbuk lada sulah
Cara membuatnya:-
1- Dalam satu bekas, gaul semua bahan2 isi hingga rata. Ketepikan.
2- Dalam bekas lain, satukan semua bahan2 utk kastard dan kacau hingga sebati menggunakan wisk.
3- Satukan no.2 ke dalam no.1 dan gaul hingga rata. Sudukan bancuhan ke dalam acuan muffin berlubang 12 yang telah disapu dgn mentega (berisipadu 1/2 cawan setiap satu lubang), hingga habis. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 minit. Hidangkan bersama sos cili/tomato
No comments:
Post a Comment