Adunan rempah ratus yg mengusik jiwa...aroma dari dapur yang menusuk kalbu...bunyi lesung batu yang mengasyikkan...resapan rasa yang unik dan asli meracuni jiwa dan raga sesiapa yang merasa....nikmatilah ia selagi tidak memudaratkan...MINTA MAAF, BLOG TIDAK DAPAT DI UPDATE BUAT SEMENTARA WAKTU....
Tuesday, September 18, 2007
CENCALOK MELAKA......
Ini baru power nya pembuka selera...makan benda alah ni dengan nasi hangat, pastu ada ikan goreng pun dah sedap...nak sedap lagi ada pulak petai atau ulam2 macam daun pegaga, ulam raja dan segala macam ulam yang boleh dimakan lahh... (lepas makan banyak sangat ulam, mulut tak boleh cakap sebab suara dan tukar..mmmbeekkkkk!!!!!...ahakss). Oleh kerana 'cencalok', makanan yang lumrah di kalangan rakyat Malaysia/Singapore. Jadi tak delah resipi, ok....cuma yang perlu ada...cencalok, hirisan bawang merah kecil, hirisan cili padi dan jus limau kasturi/nipis/lemon...itu je, budak sekolah rendah pun boleh buat!!!!
kat rumah ada cencalok, tapi tak reti guna... ihihihi...
ReplyDeletebleh cuba resepi cek Mat ni.
kak hani....selalu mat kan, tapis cencalok untuk buang sedikit jus dia yang teramat masin tu...lepas tu bbuh perahan jus limau /lemon, dgn bawang hiris dan cili padi...bestnya kalau dah disatukan, simpan sekejap bagi depa "bergaul mesra"...ahakss..
ReplyDelete