Bahan A:-
1 cawan susu segar*
1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam)
125 g mentega
1/2 cawan gula halus (gula kastor)
2 kuning telur (gunakan telur gred A)
1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak
1 camca teh pandan paste
Bahan B:-
2 putih telur
1/2 camca teh cream of tartar
1/4 cawan gula halus
Cara membuatnya:-
- Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.
- Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengn cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.
- Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14cm x 21cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam...
Cik Mat,
ReplyDeletekelapa tu desicated kelapa ke?
Yaaa..betulll!!!!! kelapa desicated....
ReplyDeletemesti moist sgt...
ReplyDeleteKalau nak moist lagi, boleh celup dalam tea...hehehe mesti bertambah moist!!!!
ReplyDeletenampak mcm best...nak trylah
ReplyDeletetanak try buat. nak try kek yg ma buat tu aje. hehehe
ReplyDeletekelapa kering tuh rendam dlm air ker? ;p
ReplyDeletesalam cik mat..
ReplyDeleteaida nk tanye kopi muffin tu ada guna susu.. susu pekat/susu cair/fresh milk?
sori ye cik mat aida tnye kat entry lain lak ni..