Bahan-Bahannya:-
500 g udang sederhana besar
2 camca besar asam jawa
1/2 camca teh garam
2 camca besar gula
1 camca teh serbuk lada sulah
2 camca teh kicap pekat
2 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
8 camca besar air
Cara membuatnya:-
- Bersihkan udang, tapi jgn buat kulit, cuma gunting hujung kepala dan buang kotorannya. Tabur garam dan perap 10 minit, kemudian cuci dan toskan.
- Asam jawa dicampur dengan 8 camca besar air, ramas hingga sebati dan tapis jusnya. Campur dengan semua bahan lain. Kacau rata. Gaul dengan udang yang ditoskan tadi dan perap 1 jam hingga 1 1/2 jam dalam peti sejuk.
- Panaskan 1/2 cawan minyak dalam kuali. Biarkan minyak betul2 panas dan masukkan udang seta bahan2 perap tadi (berhati2 ketika memasukkan udang ke dalam kuali!!). Kacau goreng untuk 1 minit dan kecilkan api, biar udang masak hingga bahan perap menjadi pekat dan bersalut pada udang.
- Kemudian angkat dan toskan lebihan minyaknya. Alih ke dalam bekas sesuai dan boleh dihidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man...
Cik mat... udang ni kegemaran my ex lah... hahaha
ReplyDeleteDulu dia yg ajar i masak ni... i suka letak sedikit hirisan bawang besar.
Aisey..sorry laa sky, tatau pulak ur ex pandai masak benda niee..hehehe. Lain kali gua letak hirisan bawang besar pulak yeaa!
ReplyDeleteSaya dah cuba...ade 2-3 kali...layan makan dgn nasi panas...kawan-kawan sy pun dh cuba...Thanks eh~
ReplyDeleteAsyik pikir makan bila kerja
ReplyDelete