BEN ASHAARI

Tuesday, January 1, 2008

CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

Muffin yang mudah, ringkas dan sedap dari "Noreen UK". Jumlah muffin bergantung pada saiz muffin cup yang digunakan, jika gunakan muffin cup seperti dalam gambar, kita boleh dapat lebih kurang 12 biji muffin...

Bahan Disatukan Dan Diayak:-
250 g tepung gandum
2 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bicarbonate
2 camca besar serbuk koko

Bahan Disatukan Dan Kacau Rata:-
250 ml susu
90 ml minyak sayur/jagung
1 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla

Bahan Lain:-
175 g gula halus
150 g chocolate chips
50 g chocolate chips, utk hiasan

Cara membuatnya:-
  1. Dalam satu bekas, satukan bahan2 diayak bersama gula halus dan 150 g chocolate chips, gaul rata. Tuang bahan2 yang dikacau rata dan gaul hingg semua sebati dan mesra.
  2. Sudukan bancuhan muffin tadi ke dalam muffin cup 3/4 penuh dan hias dgn taburan coklat chips, buat hingga siap
  3. Bakar dalam oven pada suhu 180Cm selama 18 - 20 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan. Sesuai untuk minum petang bersama keluarga...

16 comments:

liana m. said...

incik mat, awat lawa sgt cup muffin tuh? nape la sy tak pnah jupe kat supermarket pung? beli kat mane eik?

Mat Gebu said...

DR LENOT (CUTENYAA NAMA U)
Selalunya kalau nak cari muffin cup or paper cup yg cun, kena pi kedai menjual bahan2 bakiing...mesti ada punya!!, tak pa balik M'sia nanti pi cari yeaa..

Anonymous said...

sekali tengok..hehe.. nigella's. Betul ker? :)

Mat Gebu said...

Haa?...Nigella's?..apa maknanya tu?...pening pala Atok!!!

noreen said...

mat tu resepi nigella ler makwe hang yg sikit lebih kurang hang ahak cabut lari

Mat Gebu said...

oooo....dalam diam ko kenakan aku yeaa noreenn,..siap ko!!!

noreen said...

ala mat cekali cekale ape salehnya ... mat kalau den jadi balik raya tahun nie leh tak pi umah mat teringin sesgt nak berkenalan ler nak2 kalau mat jamu den ngan asben lauk2 kg nie alamak mau suruh mat bekalkan masuk dlm bakul sua tu hah

Anonymous said...

wah CMG...sedap nye muffin ko ni terangkat aku nengok nye hah..bley buat weekend ni. nak jugak rasa muffin yang ada susu & minyak masak. nampaknya makin gebu ler badan aku ni hah...pasal sibuk cuba resipi ko ..

d'muffins said...

CMG... mafin ni mmg nampak sedap sgt la. siap naik sampai pecah2 atas dia tu... kalau sy buat, agak2 leh jadi cenggitu gak ke? jawap taw...

mox said...

cik mat .. salam, nak tumpang tanye.. knp mox nye muffin selalunye kering kontang bila dah masak mcm x cukup moist.. ape yg kurang ek? nak bubuh ape bg lebih moist? mox cuba tambah susu tapi x jadi gak.
basic ingredient mox guna : 1 cup flour, ½ teaspn baking powder, ¼ teaspn salt, ¼ cup sugar, ½ cup margerine, 1 biji telur.
LOL LOL LOL mox baru blaja masak nih :P :P :P komen pls

Anonymous said...

susu tu pakai susu apa che mat... fizah

zawiah mohd said...

naper la akak buat selalu tk menjadi muffin nii..
uhhuuu nk nangis raser...
beli muffinmix ok ler...

nti nk try resipi che mat ..

Intan_Lidiana said...

mat, susu apa guna?? cofius ni..

abercrombie coupons said...

so nice ,i like it ,i want to do it

Anonymous said...

nak tanya susu apa tu? sy try tak jadi gebus cam che mat buat la - mai

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

perghhhhh peberet niiii