Boleh digantikan dgn ikan. Sawi jeruk boleh juga diganti dgn sayur terung atau bendi....resipi ini ada pengaruh makanan "peranakan cina".
Bahan-bahannya:-
600 g daging ayam
5 kelopak sawi jeruk, dicuci dan perah
1 camca besar asam jawa + 1/2 cawan air, ramas dan tapis jusnya
700 ml air (atau mengikut keperluan)
1 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:-
7 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/2 camca teh lada hitam biji
1/2 inci belacan
3 biji buah keras
Cara membuatnya:-
1- Ayam dicuci bersih dan perap denagn asam jawa dan garam 10 minit, cuci kembali dan toskan. Potong sawi jeruk sederhana besar. Ketepikan.
2- Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk dan tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana. Masukkan ayam dan gaul hingga rata. Kecutkan ayam dgn rempah2 selama 5 minit.
3- Tuang air dan masukkan sawi jeruk, biar mendidih dan masukkan jus asam jawa dan perasakan dgn garam dan gula. Biar mendidih hingga ayam empuk dan elok rasanya.
Tuesday, July 31, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment