Kari ikan, salah satu juadah popular di Malaysia dan Singapura....sedap dimakan dgn nasi, roti, prata/roti canai dan roti kirai/jala....
Bahan-bahannya:-
1 ekor ikan tenggiri (anggaran 700g)
2 biji terung biru
8 - 10 batang kadang bendi
2 biji tomato
1/2 cawan pati santan
2 keping asam gelugor
2 camca besar rempah kari ikan "Babas"
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan-bahan dikisar halus:-
7 ulas bawang kecil merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 hirisan nipis lengkuas
1 cm belacan
4 tangkai cili merah
Bahan-bahan tumis:-
3 ulas bawang merah, dihiris halus
1 ulas bawang putih, dihirts halus
2 tangkai daun kari
1 camca teh halba campur (terdiri daripada halba, biji sawi dan jintan kasar)
Cara membuatnya:-
1- Terung dipotong dua dan dibelah 2, belah setiap bahagian tapi jgn putus, rendam dgn air garam 5 minit. Toskan. Cuci bendi dan buang hujung dan pangkalnya sedikit, cuci dan toskan. Goreng kedua2 jenis sayur dalam minyak panas selama 20 saat. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
2- Panaskan kurang lebih 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan bahan2 kisar dan rempah kari, kacau goreng hingga wangi dan terbit minyak. Gunakan api sederhana.
3- Tuang air secukupnya (anggaran 500ml), masukkan garam dan sedikit gula. Biarkan mendidih. Masukkan ikan dan asam gelugor. Biar mendidih perlahan dan tuangkan santan pekat tadi sambil dikacau perlahan. Akhir sekali masukkan tomato, bendi dan terung yang telah digoreng tadi. Biar mendidih sekejap dan boleh dihidangkan.
Tuesday, July 31, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment