Thursday, August 9, 2007
IKAN GORENG LADA HIJAU
Resipi sesuai untuk dimakan dengan nasi hangat atau pun bubur nasi.
Bahan-bahannya:-
2 keping ikan goreng, asingkan isi dan tulangnya
Asam jawa sebesar ibu jari
1 inci belacan
Garam, gula dan sedikit MSG
2 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
8 - 10 tangkai lada hijau, dihiris
Cara membuatnya:-
1- Asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air, ramas dan tapis jusnya. Tambah belacan dan hancurkan dgn jus asam jawa hingga larut. Ketepikan.
2- Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak masak, tumis bahan2 yg dihiris hingga sedikit layu. Masukkan ikan dan juga bancuhan jus asam jawa dan belacan tadi. Gaul hingga rata. Gunakan api sederhana.
3- Tambah garam, gula dan sedikit MSG, gaul hingga rata dan rasa, jika kurang masin boleh ditambah lagi garam. Angkat dan hidangkan panas2 bersama nasi hangat atau pun bubur nasi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment