Bahan A:-
180 g spaghetti (celur mengikut arahan pada paket, toskan dan gaul dgn sedikit minyak makan)
8 - 10 ekor udang besar, dibersihkan dan dicelur 30 saat
Bahan B:-
4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
1 camca besar hirisan daun ketumbar
1 kuntum bunga kantan, dihiris halus
1 camca besar hirisan daun bawang
1 camca besar hirisan daun pudina
Bahan C:-
6 biji cili merah
3 biji cili padi
1 inci belacan bakar
1 biji limau kasturi, ambil jusnya
Secubit garam dan gula
Bahan D:-
4 camca besar jus limau kasturi
2 camca besar stok udang (guna air rebusan udang tadi)
1 camca besar gula
1/2 kuib pati ayam "Maggi"
Cara membuatnya:-
- Tumbuk semua bahan2 C, kecuali jus limau kasturi, hingga lumat. Masukkan jus limau kasturi dan gaul hingga sebati. Asingkan 3 camca makan sambal belacan dan simpan selebihnya.
- Dalam satu bekas, masukkan sambal belacan dan bahan2 D. Gaul hingga sebati. Masukkan bahan A dan juga bahan2 B. Gaul hingga semua mesra.
- Hidangkan segera. Boleh kurangkan jumlah sambal belacan jika takut pedas...
No comments:
Post a Comment