Bahan-bahannya:-
500 g sotong comet (sotong jenis kecil)
1 camca besar serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
2 biji bawang besar, dipotong bulat
2 ulas bawang putih, dihiris halus
1 inci halia, diketuk
1 biji cili merah, dihiris
1 biji cili hijau, dihiris
1 tangkai daun kari
1 camca teh sos tiram
Hirisan daun sup dan cili merah untuk hiasan
Cara membuatnya:-
- Sotong comet dibersihkan, buang tulang sotong dan isi perutnya, tetapi dakwat sotong dibiarkan. Berhati2 supaya dakwat sotong tidak terpecah dari kantungnya. Kemudian gaul dgn serbuk kunyit dan garam. Ketepikan.
- Dalam kuali, tuang 3 camca besar minyak masak, tumis daun kari, halia, bawang putih, bawang besar dan cili merah/hijau hingga sedikit layu dan naik bau. Masukkan sos tiram dan gaul rata.
- Masukkan sotong dan kacau hingga rata. Masa ni masakkan akan bertukar wajah, dari biasa ke sedikit mengerikan, jadi kehitaman, tapi itu lah yg membuatkannya manis. Tuang sedikit air (anggaran 3 - 4 camca besar saja) dan masak hingga pekat. Rasa garam dan jika kurang boleh tambah sedikit lagi. Angkat dan hias dgn hirisan daun sup dan cili merah sebelum hidang.
2 comments:
sotong tu dari longkang depan rumah eh?
hahahaha......Sky, soalan u, sama macam my niece tanya. U kutip dekat longkang ke sotong tu?...dia tak mau makan sebab geli...hahahah
Post a Comment