Masak lemak pucuk ubi. Memang "trueblue" orang kampung style......
Bahan2nya:-
1 cekak pucuk ubi
2 keping tempe, dipotong menyerong setiap keping
1 cawan isi kupang
1 biji kelapa parut
2 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
Bahan2 dikisar halus:-
5 biji bawang merah kecil
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
4 batang cili merah
1 camca besar ikan bilis
1 cm belacan
2 cm kunyit hidup
Cara membuatnya:-
- Asingkan pucuk ubi dari tangkai, cuci dan rebus hingga 3/4 lembut, toskan dan bilas dgn air sejuk. Perah dan kepal kepada 3 bahagian. Hiris sederhana besar setiap kepalan. Ketepikan.
- Tuang 1 cawan air ke dalam kelapa parut, ramas dan perah utk santan pertama. Kemudian tuang 3 cawan air, ramas dan perah utk santan cair. Ketepikan.
- Dalam periuk, masukkan pucuk ubi tadi, serai titik, bahan2 dikisar, asam gelugor, tempe, kupang dan santan cair. Tenggek atas dapur dan masak hingga mendidih. Gunakan api sederhana. Kacau hingga mendidih.
- Bila pucuk ubi lembut sepenuhnya, tuang pati santan dan perisakan dgn garam, gula dan serbuk perasa (jika suka). Biar mendidih 5 minit, sambil dikacau selalu. Angkat dan hidangkan bersama nasi hangat, ikan masin dan sambal belacan.
No comments:
Post a Comment