BEN ASHAARI

Friday, August 3, 2007

IKAN SUMBAT KELAPA


Ikan kembong boleh diganti dgn ikan cencaru dan ada juga yg menggunakan ikan bawal.....

Bahan-bahannya:-
3 ekor ikan kembong hijau (jenis besar)

Bahan dikisar halus:-
4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 batang serai
2 biji buah keras
1 cm halia
1 cm belacan
1 camca teh ketumbar biji
1.5 cm kunyit hidup

Bahan lain:-
1/2 cawan kelapa parut putih
1/2 camca teh jus pekat asam jawa
1 camca teh gula
1/4 camca teh garam
2 camca besar cili kisar
1 helai daun kunyit, dimayang halus

Cara membuatnya:-
1- Potong muncung ikan, tarik keluar insang dan isi perut ikan, berhati2 jgn perutnya terbelah. Kemudian belah belakang ikan perlahan2 hingga menjadi seakan2 poket. Cuci bersih, toskan dan lumur dgn sedikit garam dan kunyit. Ketepikan.

2-Satukan bahan2 kisar dan bahan2 lain dan gaul hingga semua sebati dan mesra. Sumbat bahan2 tadi ke dalam ikan sehingga habis. Ikat dgn tali di tiga bahagian badan ikan (gunakan tali jenis cotton dan redam dalam air terlebih dahulu) seperti dalam gambar diatas.

3- Bakar dalam oven pada suhu 190C, selama 20 minit. Lepas 10 minit terbalikkan ikan dan bakar lagi 10 minit. Buang tali pengikat sebelum dihidangkan.

1 comment:

y.abit said...

Hey, thanks for the recipe. I ate this once at a friend's house 10 years ago in Msia and think about it recently. Glad I found the recipe here. There's no kembung here so I used trout instead, which is equally delicious.