BEN ASHAARI

Wednesday, October 3, 2007

ALMOND LONDON


Almond London....dari mana datang nama biskut tu pun tak tau laa....Kat London ada ke biskut ni?......apa2 pun rasa dia sedap dan mewah.....selamat menjamu mata semua!!!!

Selepas menjamu mata, baru kita tengok resipinya...Sejak mat kenal almond london dan mula membuatnya secara peribadi, mat tak berganjak dari menggunakan resipi yang sama setiap tahun....cuba tengok, kot2 lah sama dengan koleksi resipi almond london anda!!!...Eh..lupa nak habaq, resipi ni menghasilkan kurang lebih 120 - 130 biji, bergantung pada saiz badam....

Bahan Utama:-
125 g mentega
75 g gula aising
1 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
225 g tepung gandum*
1 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak)
335 g badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel

Bahan Lain:-
300 g coklat masakkan (mat guna coklat masakan jenama "tulip")
1/2 camca besar lemak sayur
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
Paper cup saiz kecil secukupnya

Cara membuatnya:-
  1. Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.
  4. Ambil sebiji biskut yang "botak" tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 anrata satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara....selamat mencuba!!!!

12 comments:

Aidan's Mama & Papa said...

this is the most beautiful london almond i've ever seen!!!

Zaza

jo ayee said...

mat..tunggu cookies masak ni..best la..tq..mmuuahhh

ainizakri said...

Salam mat...tiap hari mai sini..tapi tak dan la nak boh komen...cek dok sibuk tak ketahuan.
Tapi hari ni la ni...nak ucap JUTAAN terima kasih kat Mat, tolong bagi resepi...terima kasih..Bahan semua dah ada..tak tau la bila nak mula buat kuih ..( ka ..nak sub pada hani lagi..ekkekek)

Apa pun..MAT GEBU,,, memang saya berterima kasih byk byk..

Mat Gebu said...

Thanks semua....zaza cantik2 biskut mat, lagi xclusive kad ciptaan u tu....one in the million lagi!!!....Jo, mat paling seronok masa tuang coklat, sebab suka tgk coklat cair yg dekat 1 kg tu dicairkan...mewahhnyaaa!!!! (kolestrol dia!!).....Sama2 ainizakri...tapi hari mat tulis komen nie (khamis 4 October), terpaksa cuti buat biskut raya utk sehari...sebab tak dah elektrik dari pagi sampai petang....tensennn!!!

Rozie said...

mat, I pun guna resipi nie...

Rozie said...

mat, my style...i celup beskut yg botak tu ke dlm coklat, pas tu susun kt dlm tray yg beralas kertas minyak..tabur badam cincang...pas tu masuk fridge...dh sejuk baru letak dlm paper cup...so, hasilnya dpt ler almond london yg bulat2 mcm buah kurma...just nk share ngan you , bukan nk tunjuk pandai tau!!!!

Mat Gebu said...

Laaa..kalau nak tunjuk pandai pun tak pa akak rrozie...bukan benda tak elok, kita sama2 kongsi...tapi mat suka almond london bujur...nampak mcm "anak dara" gitu u..kalau guna kacang hazelnut, baru mat buat bulat2...eh terima kasih yeaa akak rrozie kongsi tips...

Rozie said...

mat...buah kurma bulat ker...???? ahakkkssss

Mat Gebu said...

ehek!!!...tadi sapa kata "bulat2 mcm buah kurma"...hahaha...poning palo tok wan nie haa!!!!

kayrul said...

mat tanya sikit...emplex tu amende....

Anonymous said...

salam mat..
sy dh try dh resepi mat..sedap...
nk mintak permission tuk buat jual yea..hehe

lambangsari said...

Salam, nak tanya kat mana boleh beli coklat jenama Tulip ni around area KL/Selangor? Saya x pernah jumpa lagi kat kedai baking supplies yg saya pernah gi setakat ni.