Dah beberapa hari asyik biskut jee...so hari ni mat buat urap pucuk ubi dengan taugeh untuk berbuka puasa, maklumlah dah masuk hari ke-20 puasa nie, tekak tu dah mula meracau....ngidam macam2...tapi apa kisah kita yang buat, bukan menyusahkan orang lain..betul tak?....Jomlah kita ber'urap - urapan".....
Bahan Utama:-
1 cekak pucuk ubi, direbus lembut dan potong kecil
1 1/2 cawan taugeh, buang ekor
1 cawan kelapa parut putih
Sedikit garam dan gula
Bahan Tumbuk Halus:-
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang cili merah
4 biji cili padi (kalau suka)
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1/2 inci belacan
1 inci ubi cekur
1 inci kunyit hidup
Cara membuatnya:-
- Dalam lesung baru, tumbuk semua bahan2 tumbuk hingga halus. Keluarkan dari lesung dan gaul bersama kelapa parut. Perasakan dengan sedikit garam dan gula.Gaul hingga sebati dan rata. Ketepikan.
- Pucuk ubi dan taugeh dimasukkan ke dalam campuran kelapa dan gaul hingga rata. Masukkan campuran urap tadi ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak 2 - 3 minit hingga taugeh lembut. Gunakan api perlahan.
- Angkat dan hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan gulai kegemaran..Selamat mencuba....
1 comment:
mat, semalam kita makan pecal, ingat kat mat! ;)
Post a Comment