Gambar yang nie kira cookies tu baru lepas keluaq "sauna"...tunggu nak keringkan body baru leh masuk dalam bilik persalinan (bekas kedap udara....ahakss)...
Bahan A:-
180 g mentega
20 g shortening (lemak sayur)
130 g gula halus
1 kuning telur
1 camca teh nescafe (mat ganti dengan esen vanilla)
1 camca teh esen kopi (pun tak bubuh sebab tak de)
Bahan B:-
200 g tepung gandum
100 g tepung sagu ubi
1/2 camca teh serbuk penaik
40 g nestum, dikisar halus
Bahan Hiasan:-
Kuning telur untuk sapuan
Gula bewarna atau apa jelah ikut suka, sebagai hiasan
Cara membuatnya:-
- Satukan semua bahan A dalam mixing bowl dan pukul hingga semua sebati dan berkrim. Perlahankan speed dan masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
- Canai doh setebal 1/2 cm dan terap mengikut acuan kegemaran. Susun dalam dulang pembakar, sapu kuning telur dan hias ikut suka. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit.
- Bila keluarkan dari oven, biar biskut dalam dulang sementara waktu (mat perhatikan, biskut agak lembut masa dalam keadaan panas). Bila biskut agak keras boleh dialihkan ke jaringan dan sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
5 comments:
mat..kat ireland tak pernah jumpa irish cookies...international la kita org msia..ada Irish cookies..almond London..I rasa..U kene cipta jugak KL cookies..:)
Orang M'sia memang mcm tu Jo...kalau u tgk dalam food magazines now days, lagi u naik heran, nama biskut macam2, tapi dari segi basic ingredients semua nampak sama, cuma ada lah boh bermacam2 jenis serbuk kekacang dalam dia....
mat kalau lepas makan biskut nie mesti lidah dah buleh ckp irishkan kelas ko mat dah jadi international laaa nie ahak
Sat lagi aku nak cipta biskut, boh nama "Janda Meletop"..ahakss gempaq duniaaa....
mat awat lak janda meletop lotaklah namo bujang trang tang tang ahak ampunnn mat ko best giler
Post a Comment