Bahan-Bahannya:-
250 g tepung roti + 2 camca besar tepung gandum
25 g gula halus
1/2 teh garam
2 camca teh yis segera (instant yeast)
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
70 ml susu segar
1/2 camca teh esen vanilla
130 g buah2an campuran (mix fruit)
1/3 camca teh serbuk kulit kayu manis
75 g mentega (pada suhu bilik)
Beberapa biji badam
Cara membuatnya:-
- Satukan kesemua bahan2 kecuali buah2an campuran dan mentega. Adun hingga semua sebati dan masukkan mentega dan uli hingga licin. Tabur buah2an campuran sambil terus menguli hingga semuanya bergaul mesra. Uli hingga adunan kenyal dan licin. Tabur sedikit tepung semasa menguli. Masukkan dalam bekas yang disapu sedikit minyak dan tutup permukaannya dengan plastik cling dan perap 2 jam.
- Sapu tin berlubang tengah dengan minyak atau mentega, susun beberapa biji badam pada dasar tin. Ketepikan. Keluarkan doh tadi dan letak atas papan pencanai. Uli 5 minit dan gelek memanjang dan cantum untuk menjadikan bentul seakan2 cincin. Alihkan doh tadi ke dalam acuan yang telah disiapkan tadi. Tutup permukaan tin dengan plastic cling dan perap lagi 1 jam.
- Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 25 - 30 minit. Bila masak keluar acuan dari oven dan terbalikkan atas jaringan. Keluarkan roti dan sejukkan sebelum dipotong....
No comments:
Post a Comment