Bahan-Bahannya:-
300 g fucuk (kulit tauhu kering)
1 cekak soon, rendam hingga lembut, toskan
1 biji kelapa parut
1 biji bawang besar, dihiris halus
4 ulas bawang putih, diketuk
1 biji cili merah, hiris halus
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
Cara membuatnya:-
- Rendam fucuk hingga lembut dan potong sederhana besar. Ketepikan. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no. 1, ketepikan. Kemudian tuang 700ml air, ramas dan perah untuk santan no. 2. Ketepikan.
- Dalam periuk, masukkan fucuk, bawang besar hiris, bawang putih ketuk dan udang kering tumbuk tadi. Tuang santan no. 2 dan didihkan atas api sederhana hingga mendidih. Jika kelihatan kering, boleh tambah 1/2 cawan air.
- Kemudian, masukkan soon dan hirisan cili merah. Biar mendidih dan tuang santan no.1 dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa (jika suka). Biar mendidih perlahan hingga masak. Rasa kuahnya.
- Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan, ikan masin/ikan goreng dan ulam2man. Pasti selera!!!
1 comment:
sy suka sngt sayur pucuk ni...ada kwn sy buat syur lemak letak ikan rebus..mkn tmbah x ingat bopa kali..memang sodap mat.
Post a Comment