BEN ASHAARI

Saturday, October 20, 2007

STEW ALA SIAM

Masa nak raya hari tu mat ada tinggalkan 500 g daging. Puas juga fikir apa nak buat yeaa...habis tu selongkar peti sejuk dan ada saki-baki sayur2 yang masih elok rupa paras dan potongan badannya. Jadi terfikir juga..apa kata gabungkan resipi Jo dan Noreen....hehehe..sorry yea mak dara berdua, hamba ter'kawin'kan resipi mak dara berdua..hehehe...ampoon maaf dipinta, minta halal yea..Jo dan Noreen....

Bahan-Bahannya:-
500 g daging pejal, dihiris nipis dan lebar2
2 batang saleri, didadu
1 batang lobak merah, dipotong baji
6 kuntum cendawan shitake segar, potong besar2
2 batang leek, dipotong panjang 1 inci
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 inci halia, diketuk
2 ulas bawang putih, diketuk
1 1/2 camca besar sos tiram
2 camca besar cili kisar
2 camca besar sos cili
3 camca besar sos ikan
1 genggam daun selasih/basil
2 biji limau kasturi, diperah jusnya
Sedikit gula

Cara membuatnya:-
  1. Dalam periuk, panaskan 3 - 4 camca besar minyak masak. Tumis halia dan bawang putih yang diketuk tadi hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan sos cili dan sos tiram, gaul rata dan masukkan daging, leek, lobak merah dan saleri. Gaul rata.
  2. Tuang 1 liter air dan biar mendidih, kecilkan api dan masak hingga daging lembut. Kemudian masukkan cendawan, hirisan bawang besar, sos ikan dan gula. Gaul rata dan biar mendidih hingga bawang lembut dan kuah sedikit pekat.
  3. Akhir sekali masukkan daun selasih/basil dan perahan jus limau kasturi, gaul rata dan rasa kuahnya. Jika ok, bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi panas....

6 comments:

noreen said...

mat tak mau lah nengok lauk ko dikawinkan kita org semua dok nunggu bila hang nak dikawinkan pulak ahak. ko nie ada laei mood nak masak den nie ada gak main masak2 tapi lum laei nak update blog maleh teramat sesgt nak2 dah masuk winter nie hah laeilah

Mat Gebu said...

apo nak buek noreen..achik ko nie topakso masak, kalau tak sapo lak nak jamu tokwan2 yg datang tuu...

jo ayee said...

bila masa i masak stew ala siam..entah2 jo lainn perasan nyer aku

MyPeriukBelanga said...

mokchu dah kawen dok lari UK, laaa ni makdaro dok nunggu pokchu kulai tak kawen2 lagi bila dah kawen kang mano plak pokchu nak bawak diri...kutub utara kot ahak ahak ampunnn...

Mat Gebu said...

Mat gabungkan "daging pedas basil" (resipi JO) dengan "daging masak merah ala thai"(resipi NOREEN)....jadi leer stew ala siam..ahakss..amponn, mintak halal yeaa..

Mak dara...
Bab yang tu pak ucu no comment....ampoonn

Aidan's Mama & Papa said...

this is definitely the first for me! stew ala siam!! terrer la mat g ni!!

btw, sorry eh mat, lambat wish, busy sangat since raya, hope you've had a good one. selamat hari raya!

Zaza