Bahan Utama:-
600 g daging batang pinang*
1/2 camca teh garam*
1 camca teh serbuk kunyit*(*bahan untuk perap daging)
500 g rebung jeruk, cuci dan toskan
4 batang serai, diketuk
1 biji kelapa diparut (kalau orang N9 guna 2 biji kelapa!!)
1 keping asam gelugor
Garam dan sedikit gula (jika perlu)
Bahan Tumbuk Halus:-
40 g cili padi
10 g kunyit hidup
5 g halia
1/2 camca teh garam kasar (optional)
Cara membuatnya:-
- Cuci daging batang pinang, cucuk dengan garfu, lumurkan kunyit dan garam, perap 30 minit kemudian bakar dalam oven 40 minit pada suhu 190C. 20 minit utk setiap bahagian. (kalau nak sedap panggang atas api arang/sabut untuk mendapat rasa asap). Bila daging cukup masak, angkat dan biar sejuk sebelum dihiris nipis2. Ketepikan. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no. 1. Kemudian tuang 800ml air lagi, ramas kelapa dan perah untuk santan no. 2. Ketepikan.
- Dalam periuk, masukkan rebung yang telah ditos tadi, daging salai hiris, serai titik dan bahan2 tumbuk halus. Gaul hingga rata. Tuang santan no 2 dan jerang atas dapur hingga mendidih, gunakan api sederhana.
- Masukkan asam gelugor, biar mendidih hingga rebung masak. Tuang santan no. 1 dan perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar mendidih atas api perlahan sambil dikacau selalu. Masak 2 - 3 minit dan matikan api. Boleh dihidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man...Syokk habisss!!!!!
4 comments:
kusssyy syemangat ade rebung.. dah lama kakmOn tak makan mende nih. Silak hujung tangan kebarung hingga kesiku. Mat.. *ngan sora manja hulo mangkok tempurung* :p
Laaa...nanti kami kirim yeaa..isi dalam mangkuk tingkat porselin biru berbunga emas 10 mutu..ahakss...tapi kirim gambar kat email jee lahh..ampoonn kak mon!!
rebung ooo... sedapnya. lina kalau rebung masak lemak, terus lupa pasal kolestrol!
selamat hari raya untuk Ah Mat dan keluarga..raya ni sudah pasti mangkuk tingkat kaler biru che mat penuh ngan daging,ekor dan gigi lembu..hihhihi
Post a Comment