BEN ASHAARI

Sunday, December 2, 2007

NASI TOMATO

Nasi tomato yang simple, sedap dan memang sesuai untuk tukar2 selera, resipi asal dari "Kak Liza"...tabik lah memang sedap. Boleh dimakan bersama ayam mas merah, acar timun, dalca dan apa2 jelah yang rasa sesuai digandingan dengan nasi tomato...selamat mencuba untuk semua!!

Bahan-Bahannya:-
5 cawan beras Basmathi, cuci dan rendam 20 minit. Toskan
1/2 cawan susu cair (mat guna santan)
4 biji tomato, cincang halus
1/2 cawan sos tomato
2 camca besar mentega
5 camca besar minyak masak
1 helai dun pandan, disimpul
3 ulas bawang putih, dihiris
5 biji bawang merah, dihiris
1 inci halia, dihiris halus (mat cuma titik kan saja halia tu)
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 kuntum bunga lawang*
1 batang kayu manis*(*rempah tumis)
Air, ikut sukatan beras (mat lebihkan 1/2 cawan lagi)
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan:-
Kacang pis
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng

Cara membuatnya:-
  1. Dalam periuk, panaskan minyak dan masukkan mentega. Bila mentega cair, tumis rempah tumis, bawang putih, bawang merah, halia dan daun pandan. Tumis hingga wangi.
  2. Masukkan tomato cincang dan tomato sos, kacau dan biar masak. Tuang susu dan air, masak hingga mendidih. Matikan api.
  3. Masukkan beras dalam rice cooker. Tuang no.2 ke dalam rice cooker tadi, masukkan garam (anggaran 3/4 camca teh), gaul beras hingga rata dengan semua rempah2. Masak seperti biasa dan balik2kan nasi bila betul2 masak.
  4. Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang, kacang pis dan bawang goreng sebelum dihidangkan....

8 comments:

MamaFaMi said...

Di saat saat perut ni sedang kekosongan, terpandang olehku, keindahan nasi tomato mu itew, membuatkan daku menggelodak nak makan nasi tomato! Ahaksss....

Mat Gebu said...

mamafami...
hahaha...dan tika itu ayat mu pun berubah manjadi butiran2 mutiaran laut selatan...ampoonn!!!

lina said...

my peberet nih...

Ummi said...

Mat..ummi baru balik berjalan nih, 3 ari dapur ku x berasap...tgk nasi tomato, cam nk wat lagi..Emm ayam mas merah pun mengusik rasa..hehe..(*teringat cite lama Mas Merah si Latifah Omar tuh!) :D

coveredgirl said...

Tabik spring kat Mat sebab saya tengok nasi tomato tu cantik berderai le..bukan mudah nk dpt nasi camtu..silap masak, termentah atau terlembik...Dasat...

Mat Gebu said...

lina...
Mat pun saja2 nak cuba resipi kak liza..dia tu mmg pro lah bab2 masak...tabik springg gitu!!

Ummi...
Alah hari2 masak tensenn jugak, eloklah berjalan2..boleh juga dpt idea nak masak tau kalau jalan2 nie..

coveredgirl...
U cuba masak nasi tomato yg mat buat nie (ikut resipi kak liza), pasti menjadi dan sedap..

Kasawari said...

Salam,
Wah sedapnya.. leh hantar Bandar Putra Kulai sikit.. dah tak jauh ni.. he he...

Coveredgirl said...

Mat, saya dah buat nasi tomato nih...sedap, betul ckp Mat...Tpkan, bila tgh follow recipe tukan, baru ternampak mungkin Mat ada typo kot..Bunga pelaga tu Mat tertulis dua kali...mungkin satu lagi tu meant to be lawang kot...? Saya pun mcm Mat, guna santan, tk tau lak boleh guna santan...Anyway, thanks bebanyak...