BEN ASHAARI

Friday, December 28, 2007

GULAI UDANG DENGAN TIMUN

Sedapnyaa gulai udang....mat guna udang galah, hasil tangkapan ayah mat, biasa lah lepas2 banjir ni memang banyak udang, tapi itu semua nasib, kalau ada rezeki dapat lah, kalau tak de pun boleh dapat jugak, tapi kat "pasar"...ahaks....

Bahan Utama:-
1 kg udang galah
3 biji timun
1 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit
1 biji kelapa, diparut
Garam dan sedikit gula

Bahan Kisar Halus:-
4 biji cili merah
10 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan (boleh ganti dengan kiub ikan bilis)

Cara membuatnya:-
  1. Potong muncungnya dan buang ketulan kotor yang berada di kepala udang dan cuci bersih, toskan. Buang kulit timun, kerat dua setiap biji timun, kemudian belah 4 setiap potongan dan buangkan bijinya, ketepikan. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan pekat. Tuang 2 cawan air lagi, ramas dan perah untuk santan cair. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, masukkan udang, asam gelugor dan bahan2 kisar. Masak atas api sederhana 1 - 2 minit. Tuang santan cair, kacau rata dan biar mendidih. Kemudian tuang pati santan, daun kunyit dan masukkan timun yang telah di potong tadi, perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  3. Biar mendidih sambil dikacau selalu. Masak hingga timun sedikit lembut dan rasa kuahnya, kalau dah ok, bolehlah matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan an ulam-ulaman.....

6 comments:

Suhaila Tahir said...

Salam perkenalan...

Rajinnya mat dan kawan2 lain tulis entry pasal makanan....wah 10x....
kite pon suka buat udang masak lomak, tapi lomak cili api...pasni nak cuba masuk timun lak la....sedap agaknya kot...

Ummi said...

Mat, kalu kat rumah akak x cukup 3 ekor tu mat..bab makan sume ganas!..Mau-maunya akak tahan jala lah pulak, cepat sikit dpt udang tu..Sini, akak bese psn kat hb beli udang galah Rompin je bila dia on d way balik dri Tioman..sllu out-station sana..

© Oshun/EM Muhammad/Nadia Emarele Muhammad said...

Salam Mat...
Resepi gulai ikan duyung tarak ka? OD tengah tunggu nih... Erm, nak ngurat bapak Mat leh? Nak udang galah pree.... ngeh ngeh ngeh. Pastu ngurat Mat, nak makan pree lak... nak preeeeee jek OD ni, kan Mat.

Mat Gebu said...

suhaila tahir...
Sebenarnya mat pun suka masak lemak cili padi (tapi seremmm!!), oleh kerana ayahanda ku jenis tak bley makan pedas, kenalah masak style utk kanak2 punya taste...kurang pedas..hehehe

ummi...
kak sini pun ikut musim, ada tu pegi leer bapak aku dari pagi melantak sampai nak senja dgn kwn dia...haram sekor pun tak de, tapi kawan dia dpt..ayooo jeless kan...

OD (Opah Dangdut?)
Bila nampak wajah OD terpancar sifat ke"ibu"an (tegas dan berwibawa..ahakss, baik punya puji!!)Hahaha...apa lah salah kalau rezeki kita ada lebey elok kongsi2 (tapi kongsi bapak aku tak bleyy laaa..hahaha)....kan OD..terima kasih kerana sudi tinggal kan jejak kat dapur mat...

Rio said...

Salam mesra Mat! Entry ini mengundang nostalgia.My late father suka sangat gulai ni.Apatah lagi dgn timun huma.Udang ditangkap sendiri.Timun huma pula ditanam dilereng bukit.Thanks for sharing .Gracias brother!

polo ralph lauren said...

so nice ,i like it ,i want to do it