BEN ASHAARI

Thursday, December 20, 2007

KUAH KACANG SARAWAK


Ini resipi dari Kak Pah Sherry....kuah kacang istimewa yang dicampur dengan daging...aduhh...nyamaannn sekalii!!!!

Bahan-Bahannya:-
200 g daging lembut batang pinang, dihiris nipis2
250 g kacang tanah, goreng tanpa minyak, buang kulit dan tumbuk kasar
2 keping asam gelugor (mat guna 1 keping saja)
50 ml pati santan
Gula melaka (mat campur sedikit gula pasir)
Garam secukup rasa
1 camca besar cili kisar (mat guna 3 camca besar)
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci lengkuas*
5 batang serai*
50 g udang kering, rendam dgn air panas dan toskan*(*dikisar halus)
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

Cara membuatnya:-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Masukkan daging, gaul rata dan masak daging hingga empuk dengan api sederhana, tambah sedikit air jika terlalu kering.
  2. Bila daging empuk, masukkan air (ikut keperluan), kacang tumbuk dan asam gelugor. Biar mendidih hingga pekat. Masukkan gula melaka, garam dan santan, kacau hingga rata dan biar mendidih perlahan. Rasa kuahnya jika semua ok, boleh lah diangkat dan hidangkan bersama nasi impit...

2 comments:

Liana MD said...

uwaaaaaa ni yg buat i tak sabar2 nak balik mesia nehhh..kene try resipi ni nanti.huhuhuuu

Mat Gebu said...

Cuba jgn tak cuba....tapi pakcik pun ambil dari Kak Pah Lady Of Bumi Kenyalang.....Dr, tak takut kolestrol kaaa, nanti naik!!!