Bahan A (untuk lapisan bawah)
3 biji telur gred A
80 g gula pasir
250 ml pati santan
Secubit garam
Beberapa titik pewarna kuning
Bahan B (untuk lapisan atas)
80 g gula merah* (mat guna gula melaka)
20 g gula pasir*
150 ml air*
1 helai daun pandan*(*disatukan dan masak hingga larut, sejukkan)
2 biji telur gred A
200 ml pati santan
30 g tepung gandum
40 g tepung beras
Secubit garam
Cara membuatnya:-
- Panaskan kukusan, lenser tin berukuran (7 x 7 x 3) inci dengan sedikit minyak. Ketepikan.
- UNTUK LAPISAN BAWAH:- Satukan semua bahan2 A dalam satu bekas dan kacau dengan wisk hingga semua sebati. Tapis adunan dan tuang ke dalam bekas tadi. Kukus 20 minit dengan api sederhana.
- UNTUK LAPISAN ATAS:- Satukan semua bahan2 B dalam satu bekas dan kacau dengan wisk hingga semua sebati. Tapis adunan dan kemudian tuang perlahan2 atas adunan lapisan bawah yang telah masak tadi. Sambung mengukus 30 - 35 minit lagi. Sejukkan sebelum dipotong untuk dihidangkan...Selamat mencuba!!
- TIPS DARI HO AH LIN:- Untuk adunan bawah, telur dan semua bahan2 A, kena dikacau perlahan2 (ala2 manja gituu)...baru hasil dia licin dan tak jadi seakan2 cream caramel seperti mat buat tu dan jika nak kuning lagi boleh tambah 2 camca besar tepung kastard..harap maklum semuaa.
1 comment:
alahai talam manja mentua la pulak.. ni mesti nak bodek mak mertua.. mak mertua tu kakmOn ka??? *jeling manja kat kak e* hikhikhikhik *tutup muka celak 50sen ngan kipas nyonya ho ah lin* oooops ampon kak e & kak norz, kita saje jer nak menyakat cik mat yg glamer nih
Post a Comment