BEN ASHAARI

Friday, December 7, 2007

PUDING SAGO

Jom kita try buat puding sago....saja suka, bila tengok kat blog Great Lydia, terliur pulak pakcik, maklumlah baru baik demam gitu..hehehe...

Bahan-Bahannya:-
300 g biji sago (kaler yang putih)
2 liter air
1/2 camca teh pewarna hijau
2 helai daun pandan
1 ketul gula melaka, potong kecil*
1/2 cawan gula pasir*
1 1/4 cawan air*
1 helai daun pandan*(*dimasak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam atau boleh ganti dengan susu sejat

Cara membuatnya:-
  1. Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau, cuci sago dan masukkan dalam air mendidih dan masak hingga sago berubah jadi jernih. Tutup api dan biar 2 - 3 minit sago tadi. Angkat, toskan dan cuci bawah air mengalir untuk membuang kanjinya. Toskan dan isi dalam acuan pilihan (acuan yang buat apam tu pun ok). Simpan dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.
  2. PENYEDIAAN:- Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sudukan santan atau susu sejat tadi. Boleh dihidangkan sebagai pencuci mulut...

17 comments:

Nina Suria said...

Ah Mat! rasa nak meraung tengok sagu nih.. huhuhuhuhu

late mom suka banget makan puding sago ni, mengusik jiwa betul ^_^

Al-Fatihah buat bonda

Anonymous said...

sungguh menduga keimananku, di petang yg sungguh membosankan di opis ini..sedapnyer MG :D

hope u are feeling much better ..

~ Ddah

Mat Gebu said...

alahaaii ah mat turut bersimpati dgn ah mon..al-fatihah juga untuk arwah ibu ah mon....

Mat Gebu said...

Terima kasih Ddah..mat dah ok..dah boleh bersilat kat dapur...terima kasih yea kerana sudi singgah..

Lydia said...

pacik... klu santan tu letak pewarna merah sikit jadilah gunung api! :D

ada sago lagi.. boleh try pudding ni pula.

Mat Gebu said...

sky...sambil fikir jawapan "benda' dekat blog u, sempat buat sago puding..hahaha

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

mesti cedap nih..nk..nk..time cejuk2 mkn..cam mkn aiskrim la gamaknyer kann...raser cam nk wat...tp mls...hehhehhe

Jun :) said...

buah ceri kat atas tu menggoda akak la...

Mat Gebu said...

Sama lahh kak Jun, lepas mat tangkap gamba tu..terus i ngap buah ceri seksi tu...tak bley tahan godaannya!!

princessharyati said...

ceri pun seksi ke...CMG.. kak cik bg buah durian.. agak2 seksi tak..ehheheheh...

Mat Gebu said...

buah derian bukan je seksi...ganaszzz..lagi ada lah, kak cik!!!

mamasya said...

sedaplah nampak puding sagu Cik Mat tambah berseri dgn dgn ceri sebiji tu ..puding sagu ni bila bulan puasa mmg tak miss.
psst; Cik Mat kita copy resepi fruit tart Cik Mat punya dari laman My resepi..boleh ya..

Mat Gebu said...

mamasya...
ok..silakan...tak de masalah....selamat mencuba yeaa!!

sue said...

sedapnya puding ni....nak skit abg mat...hehehe. dulu2 rajin wat...mkn ngan susu cair...perghhh...besttttt

zettyhani said...

Assalamualaikum cik mat.
Akak baru masuk sini sebab chef celebrity kita promo. Tengok2, emm alahai puding sago, meleleh air liur teman. Salam perkenalan dan dah akak masukkan dalam my favourite.

nabialishad said...

adehhh xleh tahan nih..kat sini pun hidangan dr sagu juga..tengah demam sagu eh..halaaa pasnih mokcik demam gak laa..sbb rindu2an dengan sagu malatop cik mat!! hehe..jokes k bro!! ahaks!

fadzilsalleh said...

puding sagu dessert saya paling suka
nampak sedap..tambah2 kalau sejuk...eemmmm
mesti cuba nih