BEN ASHAARI

Sunday, December 16, 2007

OTAK - OTAK KUKUS


Hari ini mat mat otak-otak kukus...kalau nak dipanggang atas bara api pun boleh.....jom kita cuba buat yeaaa...

Bahan Utama:-
200 g isi ikan tenggiri
80 g telur ikan tenggiri (optional)
2 helai daun limau purut, diracik halus
1 helai daun kunyit, diracik halus
50 ml pati santan
Daun pisang
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar:-
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 biji cili merah (atau 6 ulas cili padi)
1 camca teh serbuk kunyit

Cara membuatnya:-
  1. Masukkan isi ikan, telur ikan dan bahan2 kisar dalam food processor, kisar hingga semua sebati dan mesra. Masukkan pati santan, garam dan gula secukup rasa. Terus mengisar 1 - 2 minit atau hingga semua sebati bergaul.
  2. Keluarkan dan letak dalam satu bekas. Masukkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit. Gaul rata.
  3. Ambil sekeping daun pisang, buat bentul silinder, ikat bahagian bawahnya dan isi dgn adunan otak2 tadi hingga 3/4 penuh. Ikat hujungnya dan buat sampai siap. Boleh juga dibungkus macam lepat pisang.
  4. Kukus atas air mendidih 40 minit. Sejukkan sebelum dipotong untuk hidangan. Boleh juga dipanggang atas api bara hingga masak.

10 comments:

NITA said...

ah mat...nita nak tny yg gelatin tuh...camner nak wat kasik dia cair cantik je sblm curah kat adunan? dah ikut step mat tu tp, dia mcm berketul2 sikit so x smooth lar sikit..n, lambatttt sgt nak keras..maybe gel tu x dpt ikat betul2 kot...camner tu mat??then, cheese cake sulung nita tu nita tambah lg gel, sbb x keras2..tp,rasa dia jadik kureng la...kihkihkih..mintak ajar yer...cik abg dah mintak wat kan tiramisu tp cheese cake tu x abis2 lg...hikhikhik...x sedap kot!!!sedihhh...

MamaFaMi said...

Sambil mengangkat tangan tinggi tinggi dan melambai lambai kat CMG......Mmm...cikgu, saya ada satu soalan.. mana datangnya perkataan otak-otak tu sebab dalam resipi, tak de guna otak lembu ke otak apa pun... Cuma cikgu je perah otak prepare masakan... :-D Ampun cikgu, anak murid loyar buruk!

Mat Gebu said...

Nita...
Selalu mat satukan gelatin tu dengan air dalam bekas tahan panas (mat guna mangkuk stainless steel), pastu mat letak mangkuk tu dalam air panas, dan kacau gelatin tadi hingga larut dan jadi suam..macam tu jelah..aiseyy..tak tgk payah kan...

mamafami...
Ahak..mami, itu pun menjadi persoalan mat sejak azali lagi..mungkin rupa adunan dia mcm "otak cair" kot..hehehe

Nina Suria said...

Ah Matttttttttttt lu memang wat sakit ati kakmOn tau.. huhuhuhu apsal ko tayang mende tu..

uwaaaaaaa batu belah batu batangkop, kakmOn kepunan makan oh tak itu...

Nina Suria said...

oooopsss jap jap jap *tekan break* psssttt mamafami betoi gak soklan ko tuh.. fas taim kakmOn makan pong heran gak, tadak otak pong dlm tuh

tumpang lalu Ah Mat

umi_e said...

wah... memang mengancam sungguh lah otak2 ni... tapi kan... kenapa kalau beli kat HENTIAN PAGOH/MACAHAP otak2 dia cam kenyal je? Ada orang kata sebab letak tepung ubi/sagu... betul ke tu?

Mat Gebu said...

Kak Mon...
Jgn leer sampai masuk dalam batu belah batu bertangkup..susah nak cari. apa kata kak mon lari ke gua Niah saja...boleh juga melawat bila2 senang..hehehe...pasal nama "otak2" tu ntah laa pakcik pun peninggg pala...

Kak E....
Pasal otak2 yg tu ada kemungkinan dia campur tepung sagu...atau pun dia mesin daging ikan tu lama2, mcm buat fish ball tu kot..tah lah kak e..otak2 nie ada mcm2 versi kan...

nita said...

thanks mat...nita guna mangkuk pyrex...air dah menggelegak tp gel dlm tu x lah sesuam mana..nita pgg x panas pun...thn panas betul tu mat...hikhikhik . wat sampai gel tu rupa cam tepung kanji yg wat gam tu yek?...ada butul ke mat? sori la...lari topik 'otak2'...tp, wa pny otak pun sudah x boley pikir wo!!!wa pny gel apa pasal sudah simpan 1 mlm dlm peti sejuk takmau keras?? haiya!!

Ummi said...

Mat, otak2 ni kan senang dapat kat Ktn, selalu beli n makan jek! This time, nk try wat lah! (*aa pelik ek, camne nama dia otak2 kan, tgk respi, otak ikan xda, otak bilis xda, otak lembu lg laa xda..tup tup keluar otak2)..Sian, ikan punya isi, otak sape lah dapat nama..*wink!!

kailan said...

wah!! ni mesti sedap ni...emmm!!