BEN ASHAARI

Tuesday, November 20, 2007

JUN'S CHOCOLATE CAKE


Semalam sebelum mat masuk beradu lebih kurang jam 1.30 pagi, sempat juga pakcik melawat blog "pakar2" memasak kat alam maya nie...tersinggah blog Jun dan teruja sangat tengok kek coklat yang dia buat...memandangkan petang ni rasa bosan teramat sangat, nak gardening tapi hujan...lomah leerr...jadi apa lagi nak buat, dari duduk melopong eloklah pakcik cuba kek coklat Jun tu....Eh..sedap laaa, dah leer tu senang pulak, semua main putar dan lebur je....Jom try ramai2....Terima Kasih Junnnn.....lepas Jun apa?....Julai laaaa......hehehehe...

Bahan-Bahannya:-
2 biji telur gred A
1/2 cawan minyak jagung
200 ml susu sejat*
1 camca teh Nescafe*(*disatukan)
200 ml susu sejat
2 camca teh esen vanilla
1 cawan gula halus
1 3/4 cawan tepung gandum*
3/4 cawan serbuk koko*
1 1/2 camca teh sodium bicarbonate*
1 1/2 camca teh baking powder*
3/4 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)

Bahan Hiasan:-
150 g coklat masakkan
130 g yogurt perisa blueberry (boleh guna apa2 perisa ikut suka)
Whipping cream*
Ceri bertangkai*(*kalau suka)

Cara membuatnya:-
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin kek bulat berdiameter 9 inci dengan mentega dan alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus memukul hingga kembang dan pekat. Tuang susu perlahan2 sambil terus memukul pada kelajaun sederhana hingga susu habis. Gaul rata. Masukkan tepung berselang seli dengan minyak masak hingga habis. Gaul rata.
  3. Masukkan esen vanilla dan diakhiri dengan air panas mendidih. Putar kesemuanya hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas tadi dan bakar 40 - 45 minit. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan biarkan betul2 sejuk atas jaringan.
  4. Sementara itu, potong coklat masakan kecil2 dan masukkan dalam bekas tahan panas. Cairkan coklat secara double boiler. Masukkan yogurt dan gaul hingga sebati dengan coklat. Angkat dan tuang atas kek tadi. Ratakan dan biar coklat sejuk.
  5. Kalau suka bolehlah hidangkan kek tadi bersama whipping cream, ceri dan sedikit parutan coklat pada krim...selamat menjamu selera!!!

13 comments:

Lydia said...

1 cake every week??
jealousnya... i nak bake cake juga, tapi takde orang makan lah!

Mat Gebu said...

Sky...i makan 1 kepingggg je..takut laa!!!...yang lain bagi sama anak2 saudara, abang i and my SIL....

Jun :) said...

Mat, smpai pg ko surf tenet? jun dah tdo diulit mimpi indah..wakakaka...mat punyer nmpak lg best la..bilalah akak nk terer hias, lom siap dah kena cuit dek anak2 ni..isk3

Mat Gebu said...

Tak juga kak jun (cewahh terus sopan santun uu!!)...masa mat bakar, kek tu merekah juga skit, jadi bila dah cover dgn coklat..jadi leer lawa..hahaha tipu skit!!

zaliana said...

tergoda sungguh tengok kek coklat siap dengan whipped cream lagi..gerenti laris & dah licin kan che mat

Mat Gebu said...

ada lagii...mat cuma makan satu potongan je semalam...takutt u...serammm kolestrolll!!!...dah potong2 dan bagi kat anak2 buah dan jiran....

Lydia said...

jiran2 mat mesti gebu juga eh... hari2 dpt free kolestrol lagi. hehehe

Anonymous said...

ya ampon !!
i want to be your neighbour, boleh .. :D

~ Ddah

jo ayee said...

2 jenis cake yg tak tahan tgk..cheese cake & choc cake..adoi....sabar..jo..sabar..telan air liur aje..

Mat Gebu said...

Jo..
Kalau dok sebelah rumah, boleh bagi, sebab ada lagi chocolate cake tu kat dapur...tapi cheese cake dan selamattt...

Anonymous said...

salam
mat..
dalam kek coklat jun julai tu kan...mat ada mentioned last sekali buh air panas mendidih kan?
but then akak tengok kat bahan2
tak da la pulak air panas nya..
berapa cawan? secawan ker berapa?
thnks mat..

ina_lyn said...

ye mat...nak tau gak ni
brape banyak air mendidih nak kena buh..excited gak nak try nih...
bleh bagi rase kengkawan yang nak mai raye...

Anonymous said...

y x respon soklan 2?nk tau jg tetiba kna boh air pns..tlg....