BEN ASHAARI

Saturday, November 10, 2007

SIPUT ALA TOM YAM

Rasa tekak ni macam dah muak nak makan masak lemak, memandangkan siput tu kuantiti dia banyak, jadi mat ambil lah 1/3 bahagian untuk resipi yang mat rasa sedap untuk tekak yang tengah payau sekarang ni....
Jadi tanpa berlengah lagi...jom kita masak resipi Siput Ala Tom Yam....siput boleh diganti dengan kupang, lala atau kepah.....

Bahan Utama:-
800 g siput sedut, cuci bersih dan potong hujungnya anggaran 3 garisan dari atas
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 biji lemon, ambil jusnya
1 kiub Tom Yam "MAGGI"
1 camca besar sos ikan
7 biji cili padi, diketuk
1 camca besar cili kisar
2 helai daun limau purut
Sedikit garam dan gula

Bahan Tumbuk Halus:-
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1/2 cm lengkuas
1/2 cm belacan

Cara membuatnya:-
  1. Panaskan 2 camca besar minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk dan cili kisar hingga wangi dan garing. Masukkan serai dan kiub tom yam, gaul rata. Kemudian masukkan siput dan gaul rata.
  2. Masukkan sos ikan dan sedikit gula. Tuang sedikit air (dalam 1/2 cawan), dan masuk cili padi ketuk dan daun limau purut. Tutup kuali dan biar mendidih 2 - 3 minit.
  3. Gaul sehingga semua hingga rata dan masukkan jus lemon dan kacau. Rasa kuahnya jika ok, boleh diangkat dan hidangkan bersama nasi hangat...

No comments: