Jadi tanpa berlengah lagi...jom kita masak resipi Siput Ala Tom Yam....siput boleh diganti dengan kupang, lala atau kepah.....
Bahan Utama:-
800 g siput sedut, cuci bersih dan potong hujungnya anggaran 3 garisan dari atas
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 biji lemon, ambil jusnya
1 kiub Tom Yam "MAGGI"
1 camca besar sos ikan
7 biji cili padi, diketuk
1 camca besar cili kisar
2 helai daun limau purut
Sedikit garam dan gula
Bahan Tumbuk Halus:-
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1/2 cm lengkuas
1/2 cm belacan
Cara membuatnya:-
- Panaskan 2 camca besar minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk dan cili kisar hingga wangi dan garing. Masukkan serai dan kiub tom yam, gaul rata. Kemudian masukkan siput dan gaul rata.
- Masukkan sos ikan dan sedikit gula. Tuang sedikit air (dalam 1/2 cawan), dan masuk cili padi ketuk dan daun limau purut. Tutup kuali dan biar mendidih 2 - 3 minit.
- Gaul sehingga semua hingga rata dan masukkan jus lemon dan kacau. Rasa kuahnya jika ok, boleh diangkat dan hidangkan bersama nasi hangat...
No comments:
Post a Comment