BEN ASHAARI

Tuesday, December 25, 2007

CHICKEN & GALANGAL SOUP @ TOM KHAI GAI

Memang sedap...mat makan 2 mangkuk u!!!!! (mangkuk kecil jeee)....hehehe....masak dia mudah dan ringkas..Jom kita cuba ramai2 yeaaa....

Bahan Utama:-
1 kg ayam, dipotong sederhana besar, dicuci bersih dan toskan
1 liter air
500 ml santan (mat guna 300ml je)
5 helai daun limau purut
3 batang serai, dititik
3 ketul lengkuas (lebih kurang 2 inci setiap ketul), dihiris nipis2
6 biji cili padi siam, dititik
2 camca besar sos ikan (nampla)
1 camca besar gula
1 tin cendawan butang, ditoskan (kalau besar, potong 2)
1/4 biji kobis, sederhana besar, potong kasar2
3 biji limau nipis, diambil jusnya*
3 camca besar pes sambal (resipi dibawah)*
6 camca besar sos ikan (nampla)*(*bahan perisa)
1 cawan hirisan daun ketumbar
4 - 5 biji cili padi siam, dihiris untuk hiasan

Bahan Sambal:-
1 1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan minyak masak (lagi sedap guna minyak kacang)
1 camca teh gula

Cara membuatnya:-
  1. UNTUK SAMBAL:- Tumis semua bahan dengan api sederhana hingga cili garing. Angkat dan ketepikan.
  2. UNTUK SUP:- Dalam periuk, masukkan daun limau purut, hirisan lengkuas, serai, cili padi titik dan air. Masak hingga mendidih selama 10 minit. Masukkan ayam, cendawan butang, sos ikan dan gula. Biar mendidih atas api sederhana 15 - 20 minit dan masukkan hirisan kobis dan santan. Gaul rata dan masak atas api perlahan untuk 5 minit lagi. Matikan api.
  3. PENYEDIAAN SUP:- Dalam satu bekas, satukan bahan2 perisa dan gaul hingga rata. Tuang bancuhan bahan perisa ke dalam sup tadi dan gaul rata. Hidupkan api dapur dan masak 2 minit lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan hidangkan segera. Tabur hirisan daun ketumbar dan cili padi tadi....sedap dimakan panas2 bersama roti atau nasi....

6 comments:

Ummi said...

Ya Allah mat..awat le nama sup engko ni susah benor nk menyebutnya..pnjang berjela..mcm keteapi..a ah..ye..terjelir lidah akak nk mnyebutnya mat oii..jangan dah makan pun terjelir pedas doh le..

Mat Gebu said...

kak...tak pedas laaa..cuma ada angin skit2 jee, kalau akak tak suka pedas, cili yang 3 camca besar tu leh kurangkan..cuba lah kak sedapp tu!!!..ala2 tomyam gitu

Nina Suria said...

mattttttt ko betul lak mendera kakmOn.. rasa nak telan jer laptop ni.

Mat Gebu said...

hahaha..kak mon jangannnn!!!kang sampai ke semenanjung pulak kes kak mon telan laptop masuk paper..hahaha...Sdap kak mon sup nie (pada tekak mat laaa)...tak pedas nampak je macam merah "gila2"....

Anonymous said...

matgeb uuuuuuu ni love niiiiiiiiii!!!!! ni la tomyam yg i cari2 kat myresipiiiiiiiiiii!!!!!!!! tengkiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

polo ralph lauren said...

so nice ,i like it ,i want to do it