Bahan-Bahannya:-
500 g udang sederhana besar
2 camca besar asam jawa
1/2 camca teh garam
2 camca besar gula
1 camca teh serbuk lada sulah
2 camca teh kicap pekat
2 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
8 camca besar air
Cara membuatnya:-
- Bersihkan udang, tapi jgn buat kulit, cuma gunting hujung kepala dan buang kotorannya. Tabur garam dan perap 10 minit, kemudian cuci dan toskan.
- Asam jawa dicampur dengan 8 camca besar air, ramas hingga sebati dan tapis jusnya. Campur dengan semua bahan lain. Kacau rata. Gaul dengan udang yang ditoskan tadi dan perap 1 jam hingga 1 1/2 jam dalam peti sejuk.
- Panaskan 1/2 cawan minyak dalam kuali. Biarkan minyak betul2 panas dan masukkan udang seta bahan2 perap tadi (berhati2 ketika memasukkan udang ke dalam kuali!!). Kacau goreng untuk 1 minit dan kecilkan api, biar udang masak hingga bahan perap menjadi pekat dan bersalut pada udang.
- Kemudian angkat dan toskan lebihan minyaknya. Alih ke dalam bekas sesuai dan boleh dihidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man...
4 comments:
Cik mat... udang ni kegemaran my ex lah... hahaha
Dulu dia yg ajar i masak ni... i suka letak sedikit hirisan bawang besar.
Aisey..sorry laa sky, tatau pulak ur ex pandai masak benda niee..hehehe. Lain kali gua letak hirisan bawang besar pulak yeaa!
Saya dah cuba...ade 2-3 kali...layan makan dgn nasi panas...kawan-kawan sy pun dh cuba...Thanks eh~
Asyik pikir makan bila kerja
Post a Comment