BEN ASHAARI

Wednesday, November 7, 2007

COCOPANDAN CAKE

Sebenarnya mat dah lama simpan resipi ni, cuma nak buat tu rasa malas....jadi semalam mat cuba lah buat...rasa dia sedap....macam rasa candy kelapa kawin dengan kek chiffon....macam mana pulak tu ek?..sendiri rasa baru tau lah ye....maklumlah tekak manusia ni kan lain2 citarasa....

Bahan A:-
1 cawan susu segar*
1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam)
125 g mentega
1/2 cawan gula halus (gula kastor)
2 kuning telur (gunakan telur gred A)
1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak
1 camca teh pandan paste

Bahan B:-
2 putih telur
1/2 camca teh cream of tartar
1/4 cawan gula halus

Cara membuatnya:-
  1. Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengn cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.
  3. Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14cm x 21cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam...

8 comments:

Anonymous said...

Cik Mat,
kelapa tu desicated kelapa ke?

Mat Gebu said...

Yaaa..betulll!!!!! kelapa desicated....

Lydia said...

mesti moist sgt...

Mat Gebu said...

Kalau nak moist lagi, boleh celup dalam tea...hehehe mesti bertambah moist!!!!

are said...

nampak mcm best...nak trylah

lina said...

tanak try buat. nak try kek yg ma buat tu aje. hehehe

Anonymous said...

kelapa kering tuh rendam dlm air ker? ;p

Anonymous said...

salam cik mat..

aida nk tanye kopi muffin tu ada guna susu.. susu pekat/susu cair/fresh milk?

sori ye cik mat aida tnye kat entry lain lak ni..