Bahan Utama:-
1 ekor ikan bawal hitam
1/2 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
1 biji lemon, ambil jusnya
1 biji bawang besar belah 4
2 camca bsar sos ikan
1 camca teh gula
1 batang serai, dititik
Bahan Tumbuk Halus:-
3 biji cili merah
7 biji cili padi (optional)
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah kecil
2 biji buah keras
1 inci belacan
2 keping hirisan lengkuas
Cara membuatnya:-
- Ikan bawal disiang, bersihkan dan kelar2. Lumur dengan serbuk kunyit dan garam, perap 10 minit dan goreng hingga kuning keemasan.
- Dalam kuali, tuang 1/2 cawan minyak dan masukkan serai titik serta bahan2 ditumbuk halus tadi. Goreng hingga terbit minyak menggunakan api sederhana. Masukkan gula, sos ikan dan belahan bawang besar. Gaul hingga rata.
- Masukkan jus lemon, gaul rata dan rasa, jika ok, masukkan ikan bawal tadi dan golek2kan dgn semua bahan2 rempah hingga rata. Angkat dan hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman....
6 comments:
ermmmm tadi dah komen... takleh pulak :-S
mat... garam asam ni boleh ke buat dengan ikan kembung atau ikan cencaru?
Boleh kak e...kalau ikan tu ganti dgn terung atau kacang panjang pun boleh
Assalamualaikum Mat. Wah sedapnyaaa. Terliur nih.
ws eugeniadarwis...dari MyResipi kan?...terima kasih yea sebab sudi singgah dapur mat yg tak seberapa nie...
mat, orang tengah puasa ni tak boleh masok blog mat la... kecir habis. tak sabar tunggu kol 5 kang buka! hahah..
Z
zaza..
Tengok aje tak pe zaza...warm-up kan tekak sikit...hahaha!!!
Post a Comment