Bahan Utama:-
Pucuk paku merah secukupnya (atau boleh ganti dengan pucuk paku perak)
1 biji bawang besar, hiris halus
1 camca teh sos tiram
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
Garam secukup rasa
Bahan Tumbuk:-
5 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
1/2 inci belacan
Cara membuatnya:-
- Asingkan pucuk paku dari batangnya, cuci dan toskan. Tumbuk bahan2 tumbuk bersama udang kering hingga 3/4 hancur, tak payah tumbuk lumat2. Ketepikan.
- Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak masak dan tumis bahan tumbuk tadi. Masukkan sos tiram dan sedikit garam. Gaul rata, tuang sedikit air (lebih kurng 1/2 cawan). Bila mendidih, masukkan pucuk paku tadi bersama bawang besar hiris. Gaul hingga rata dan sayur lembut sedikit. Gunakan api besar.
- Rasa garamnya sebelum diangkat. Hidangkan panas2 bersama nasi putih, sambal ikan pari dan ikan goreng....
3 comments:
Mat.. ini paku midin kalau kt Sarawak panggil..mmg sodap Mat oiii... Kt Kuching ada di restauran seafood oiii.. tanya org s'jung yg penah dtg swk.. sayur paling peberet di Swk... akak penah gak kutip kt blkg rmh akak di Tronoh... sodap goreng belacan tau!.. kecur ayor liur akak ni..
kak pah..kat UK. tak de ke paku mcm nie tumbuh?....
Mat..jgn kata midin ni...cekur manispun akak tak penah lg jumpa... klu akak ni mengidam..dh meleleh ayor liur mat oiiii... sini mana nk tumbuhnya mat... paku cuma tumbuh tmpt panas je..
Post a Comment