BEN ASHAARI

Tuesday, September 18, 2007

ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG

Hari ni masak asam pedas ikan sembilang, sebenarnya mat tak delah gemar sangat ikan ni. Tapi ok lah not bad, kiranya boleh telan laaa...kira sedap jugak bagi yang gemar....ke aku yang tak pandai masak ek?....

Bahan Utama:-
2 ekor ikan sembilang
2 biji terung bulat
3 kelopak sawi jeruk
1 genggam daun kesom
11/4 cawan cili kisar
1 camca besar asam jawa*
1/2 cawan air*(*disatukan, ramas dan tapis untuk jusnya)
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
Minyak untuk menumis

Bahan Ditumbuk Halus:-
6 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
1/2 camca teh halba
15 biji lada hitam

Cara membuatnya:-
  1. Ikan sembilang disiang bersih, cuci dan perap dengan limau dan garam 15 minit. Cuci kembali dan toskan. Sawi jeruk dicuci, perah dan potong sederhana besar. Terung bulat di kupas kulit, belah 4 setiap biji dan rendam dalam air garam.
  2. Dalam periuk, tuang 1/2 cawan minyak. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak dan garing. Tuang air, kurang lebih 700ml dan biar mendidih. Masukkan sawi jeruk dan terung.
  3. Bila mendidih, masukkan ikan tadi dan juga jus asam jawa. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa (jika suka). Biar mendidih atas api perlahan hingga ikan masak. Rasa kuahnya dan jika kurang masin boleh ditambah garam.

No comments: