Bahan-bahannya:-
500 g daging lembu batang pinang atau ayam
2 camca besar cili kisar
5 biji bawang putih, dicincang
1 cawan daun selasih (basil)
1 camca besar sos ikan (nampla)
1/2 camca teh belacan
Sedikit gula (kalau suka)
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara membuatnya:-
- Hiris daging nipis, cuci dan gaul dgn sedikit lada sulah dan garam. Goreng hingga empuk dan sedikit garing. Daging batang pinang mudah empuk, jika guna bahagian lain, rebus hingga lembut dulu baru digoreng. Angkat dan toskan.
- Keluarkan minyak tadi dan tinggalkan lebih kurang 4 camca besar. Tumis lada kisar dan belacan hingga wangi. Masukkan bawang putih, gula dan sos ikan. Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan daging goreng tadi dan daun selasih, kalau hingga semuanya bergaul mesra. Angkat dan hidangkan bersama2 nasi hangat...
No comments:
Post a Comment