BEN ASHAARI

Monday, September 24, 2007

BUBUR PULUT HITAM


Tiba2, bonda mat nak makan bubur pulut hitam, jadi benda pun dah ada, tinggal buat je, apa salahnya buatkan untuk bonda tersayang, tanpa dia sapa lah kita...kalau dah buat tu bukan sorang je yang makan, semua menepek sama makan...hehehe...

Bahan-Bahannya:-
2 cawan pulut hitam, cuci dan rendam 3 - 4 jam
1 biji kelapa parut
2 1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
Secubit garam

Cara membuatnya:-
  1. Rebus pulut hitam dengan air yang banyak hingga betul2 kembang. (mat guna pressure cooker je, ambil masa dalam 20 minit untuk kembang).
  2. Tuang 3/4 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan pekat. Asingkan. Tuang pula 800ml air dan ramas, perah untuk santan cair.
  3. Bila pulut hitam tadi kembang, tuang santan cair. Masukkan gula, daun pandan dan garam, masak hingga mendidih sambil terus dikacau hingga masak.
  4. UNTUK MENGHIDANG:- Ceduk bubur pulut hitam dalam mangkuk, kemudian tuang satu camca besar pati santan sebelum menghidang.....selamat mencuba!!!

7 comments:

MamaFaMi said...

Mama kalau masak bubur pulut hitam ni, lebih suka rebus pulut tu dalam pressure cooker. Cepat dan garenti lembut, kenkadang terhancur....sebabbb...mama leka internet! Hahaha....

jo ayee said...

baru gak beli pulut hitam..nanti la nak try gak...

lina said...

lina pun suka sgt makan bubur pulut hitam ni... tapi selalu beli ajelah...

seninya bubur mat tu, sayang nak makan. :-)

Mat Gebu said...

Setuju dgn mama, kalau rebus guna pressure cooker jimat masa dah leer tu garenti lembut, ada tu sampai terover kembang jadi mcm pop corn. Jo..mat pun "tergoda" nak buat sebab nampak Noreen buat kat blog dia...Lina saja2 je suka2 buat spider web..lain kali nak buat wajah org pulak...hehehe

Aidan's Mama & Papa said...

kita buat bubur pulut hitam hari tu. kita buat for the first time hari tu. punyalah lama kita kena rebus!!! and i didnt know that!!

mat, lawo betol mat buat santan macam tu!! ajar sikit macam mana!

Zaza

Mat Gebu said...

zaza...kalau kita rebus memang lama nak kembang, kalau u guna pressure cooker, cepat, 20 minit je dah kembang. Pasal corak spider web tu biasa2 aje..kalau zaza susah nak dpt kelapa segar, u guna santan kotak/tin saja. Yang penting masa tuang atas bubur tu, kena perlahan2, sebab kalau cepat2 nanti pati santan tu terus mendak ke bawah, tamau timbul. Bila u dah buat beberapa lingkaran, gunakan toothpick dan buat lorekkan dari dalam bulatan ke luar..alah u kan mama kreatif, mesti u pandai punya lahh!!!

diana said...

klu nk masak utk 100 org brp kuantiti pulut hitam, santan n gula. Boleh tlg?