BEN ASHAARI

Tuesday, September 18, 2007

CENCALOK MELAKA......



Ini baru power nya pembuka selera...makan benda alah ni dengan nasi hangat, pastu ada ikan goreng pun dah sedap...nak sedap lagi ada pulak petai atau ulam2 macam daun pegaga, ulam raja dan segala macam ulam yang boleh dimakan lahh... (lepas makan banyak sangat ulam, mulut tak boleh cakap sebab suara dan tukar..mmmbeekkkkk!!!!!...ahakss). Oleh kerana 'cencalok', makanan yang lumrah di kalangan rakyat Malaysia/Singapore. Jadi tak delah resipi, ok....cuma yang perlu ada...cencalok, hirisan bawang merah kecil, hirisan cili padi dan jus limau kasturi/nipis/lemon...itu je, budak sekolah rendah pun boleh buat!!!!

2 comments:

Hani said...

kat rumah ada cencalok, tapi tak reti guna... ihihihi...
bleh cuba resepi cek Mat ni.

Mat Gebu said...

kak hani....selalu mat kan, tapis cencalok untuk buang sedikit jus dia yang teramat masin tu...lepas tu bbuh perahan jus limau /lemon, dgn bawang hiris dan cili padi...bestnya kalau dah disatukan, simpan sekejap bagi depa "bergaul mesra"...ahakss..