BEN ASHAARI

Monday, September 24, 2007

BANGKIT NYONYA



Hari ni mat saja nak mencuba resipi bangkit nyonya hasil sumbangan "Diana"....mudah dan senang...cuma mat ada tambah sikittt je lagi benda dalam tu...apa2 pun jom kita bakar kuih bangkit!!!..

Bahan-Bahannya:-
350 g tepung sagu ubi
3 helai daun pandan, dipotong2
150 g gula aising, diayak
20 g mentega
1 kuning telur
130 g pati santan (perah tanpa menggunakan air atau guna santan kotak)
50 g pati santan (untuk kegunaan lain)
Secubit baking powder


Cara membuatnya:-
  1. Tepung ubi disangai dalam kuali bersama2 daun pandan hingga ringan dan wangi, gunakan api perlahan selama 10 minit. Biarkan sejuk, kemudian ayak bersama baking powder. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satukan gula aising, kuning telur dan pati santan, kacau menggunakan wisk hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan senduk atau tangan. Masukkan tepung hingga habis dan bancuh hingga menjadi doh.
  3. Tutup doh dengan kain lembap. Bagi doh tapi kepada 3 - 4 bahagian. Ambil satu bahagian, canai setebal 0.5 cm dan terap mengikut acuan kegemaran. Boleh juga disepit untuk membuat corak. Susun dalam dulang dan bakar pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Kepanasan bergantung pada oven masing2.
  4. Untuk adunan seterusnya, jika diuli ianya agak keras, boleh tambah 1 camca teh santan pekat (dari 50 g yang diasingkan tadi)
  5. Sejukkan kuih bangkit atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara. Boleh juga membentuk kuih bangkit menggunakan acuan"putu kacang".

8 comments:

jo ayee said...

mat...u rasakan kalau i x taruk kuning telur ok tak? coz i nak cari kuih muih yg tak taruk telur, for my daughter. kalau depo taruk butter i boleh gantikan ngan minyak..tp kalau dah ada telur tu sah2 la tah leh..hem .u ada tak resepi kuih muih yg tak de telur? tq

Mat Gebu said...

yee lahh kesain kat anak u...nnti pernah nampak satu resipi biskut tanpa telur..sat yeaa bukak peti besi dulu..dpt nanti, mat bagi tau.

ainizakri said...

Mat..laa...aku tabik spring kat hang..selama ni dok ingat kuih bangkit ni kuih org org tua aje yg reti buat..tak pernah terpikir mat pun pandai sungguh buat kuih ni.

Time kecik-kecik depa bakar atas dapur kayu..wangi semerbak di bulan posa..

Mat Gebu said...

hehe...sat lagi kalau aku dah tua, nak sepit bangkit pun dah tak larat, tu pasal buat masa muda remaja nie..ahakss.

Fauziah Mat Isa said...

Cantiknyer bekas kuih tuh mat. mane bel. k ogy terbekenan la pulak.

Mat Gebu said...

Kak ogy ingat tak dulu mat ada bbuh gambar "mangkuk tepen" bentuk rama2 kat MyResipi?...yg tu lah cuma mat guna bahagian bawah sekali pastu dgn tutup dia....beli kat Melaka...

seriseroja said...

aiseh cik mat! sy tgh bancuh bangkit nyonya - butter tu nak diapakan? tp yg sedihnya, oven problem lak camana nak bakar??!!!!!

nurnikisha said...

cik mat..tumpang tanya...if kita nak gunakan acuan putu kacang untuk bntukkan kuih bangkit ni...kita kena masukkan tepung sket gak ke kat acuan tu??ke..just masukkan terus adunan n then ketuk kuar jek..tq..:)