BEN ASHAARI

Saturday, September 29, 2007

ROSE TART


"Rose Tart"...resipi unik dari MamaFami...mat dah lama perhatikan resipi ni, dari awal tahun dulu, angan2 nak buat tu dah lama, nampak macam senang je, tapi bila dah buat baru tau "kerumitannya"...kata mamafami sepatah .."So for those who have the patience and passion...go for it!!!......untuk teknik yang lebih lengkap, boleh rujuk disini...

Bahan-Bahannya:-
3/4 cawan gula aising
1/2 cawan margerine
1/2 cawan mentega (resipi asal semua guna margerine)
1 cawan tepung jagung (cornstarch)
1 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla (resipi asal tak bubuh)
Tepung gandum secukupnya (kurang lebih 1 3/4 cawan)
Jam strawberry atau raspberry secukupnya
Paper cup saiz kecil secukupnya

Cara membuatnya:-
  1. Pukul mentega, margerine dan gula aising hingga bersatu, masukkan kuning telur dan esen vanilla, pukul hingga berkrim. Masukkan tepung jagung dan gaul hingga sebati.
  2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang lembut. Canai doh kurang lebih 1/2 cm tebal. Terap dengan acuan bulat berbiku.
  3. Sapu dengan sedikit jam strawberry/raspberry pada permukaan doh yang diterap tadi. Lipat dua setiap doh dan buat macam huruf "U", setiap doh tadi dan cantumkan, kemaskan dan alihkan ke paper cup. Buat hingga siap.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 15 minit. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara. Menghasilkan kurang lebih 40 kuntum rose tart.

12 comments:

Muna said...

comel... comel...
nak try buat for hari raya ni....wish me luck!!

jo ayee said...

cantik..i pun nak buat gak..mat nak tanya opinion fr master, kalau tak taruk egg, bole jadi tak?

Mat Gebu said...

Jo..mat rasa boleh la, sebab kalau kita buat shortbread kan tak letak telur....

jo ayee said...

ok..tq.jap lg nak buatla.tq

Mat Gebu said...

Uikss!!! bersemangatnyaa....wish u all the best, jo....

Aidan's Mama & Papa said...

cantiknya kuih dia! unlike mamafami and you mat, i dont have the patience! ;)

Zaza

jo ayee said...

mat!! i dah buat!!!dpt 30 biji, sakit satu badan :)

MamaFaMi said...

CAYALAH MAT! Menyahut cabaran sendiri walaupun sampai juling juling biji mata....hehehe...

lina said...

respectlah! lina tengok gambar mat ajelah... hehehe

Mat Gebu said...

haha..terima kasih semua atas komen yang membina..betul tak JO...nampak simple tapi jenuhh kan nak siapkan...mat start dari jam 9 pagi hingga 3 petang baru siap, sebab buat 2 adunan...tahun depan kalau nak buat kena fikir 75x..hehehe....Zaza..tapi kalau u bagi mat barang suruh bungkus mcm u bungkus tu..habis laaa...hancurr!!!!!...mamafami, tapi bila dah siap, penat hilang kan, cuma mata je masih rasa cam juling2 lagi..Lina. kalau rajin boleh cuba....

Diana said...

Mat, biskut ini yang nak tergeliat anak jari kalau buat... geram wooo kalau dia bersepai atau pecah2.... terror hang mat... D tabik arrrr...

Mat Gebu said...

D...mat berterima kasih kat mamafami, kalau tak sebab dia punya tunjuk cara tu, alamatnya, tunggu firasat dtg dalam mimpi lah baru leh buat, boleh demam urat kalau buat rose tart nie banyak2.......serikkk pakcik!!!!