BEN ASHAARI

Thursday, September 6, 2007

SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG

Untuk dihidangkan bersama nasi lemak sebagai bahan pelengkap, boleh juga, dimakan dgn ubi rebus...alahh haaaiiii sodap tu!!!!

Bahan Utama:-
2 ekor sotong kembang (kurang lebih 500 g)
1 camca besar asam jawa + 1/2 cawan air, ramas dan tapis jusnya
2 cawan cili kisar
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
Minyak untuk menumis

Bahan Dikisar Halus:-
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 inci belacan

Cara membuatnya:-
  1. Sotong, dipotong sederhana besar, celur dalam air mendidih 2 - 3 minit, angkat dan toskan.
  2. Panaskan lebih kurang 1/2 cawan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan terus menumis hingga cili garing dan pecah minyak. Gunakan api sederhana.
  3. Masukkan jus asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau hingga rata. Masukkan sotong tadi dan gaul hingga semua mesra. Biar masak 10 - 15 minit hingga menjadi pekat tetapi tidak kering. Rasa garamnya sebelum diangkat.

No comments: