Bahan-Bahannya:-
600 g isi cendol
1 biji kelapa
1 ketul gula melaka
1 cawan gula pasir
2 - 3 helai daun pandan
1 cawan kacang merah dalam tin
Sedikit garam
Air batu secukupnya
Cara membuatnya:-
- Tuang 500ml air masak dalam kelapa parut, ramas dan perah dalam satu bekas. Tuang lagi 500ml air ramas dan perah. Masukkan sedikit garam dan kacau. Ketepikan.
- Masak gula melaka dengan gula pasir dan 1 cawan air bersama daun pandan hingga gula hancur dan pekat. Tapis air gula tadi dan ketepikan.
- PENYEDIAAN:- Masukkan cendol dalam santan. Dalam gelas, masukkan kacang merah anggaran 1 camca teh, tuang air gula mengikut keperluan dan diikuti cendol tadi dan di akhiri dengan air batu. Kacau biar semua bergaul mesra sebelum diminum....
No comments:
Post a Comment