Bahan-bahannya:-
1/4 ketul bunga kobis, potong kecil
1/2 biji capsicum hijau, didadu
1/2 biji capsicum merah, didadu
1/2 biji capsicum oren, didadu
7 biji candawan butang, belah dua
1 biji tomato, belah 8
1 batang saleri, dihiris menyerong
1/2 batang lobah merah, dihiris menyerong
1 biji bawang besar, dibelah 8
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 camca besar sos abalone/tiram
2 camca besar kicap cair
1/4 camca teh minyak bijan
1/2 cawan isi udang
Cara membuatnya:-
- Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak masak, masukkan minyak bijan dan tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan bawang besar dan juga sos abalone/tiram. gaul hingga rata.
- Masukkan isi udang, lada hitam serbuk dan sedikit air, anggaran 3-4 camca besar. Kemudian, masukkan bunga kobis, lobak, saleri dan cendawan. Masak hingga sayur2 tadi empuk sedikit dan masukkan sayur2 lain. Perasankan dgn kicap cair dan gaul hingga rata.
- Masak hingga kuah pekat dan rasa tahap kemasinannya. Angkat dan hidangkan dgn nasi hangat...
No comments:
Post a Comment