BEN ASHAARI

Sunday, September 16, 2007

SERUNDING KELAPA



Serunding kelapa.....selalu masa nak raya je buat...tapi sebab nak makan lontong punya pasal, gagahkan diri jugak buat serunding, tak delah susah sangat cuma rasa "malas" je buat kita rasa susah...

Bahan Utama:-
1/2 biji kelapa kulit basah (kelapa yang isinya agak muda)
1/2 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
2 camca besar cili kisar
1 camca besar jus asam jawa

Bahan Dikisar:-
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
2 batang serai, diracik halus
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 1/2 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan halus
1/2 camca teh jintan kasar

Cara membuatnya:-
  1. Parut kelapa, cuma bahagian putihnya saja. Gaul dengan serbuk kunyit dan sangai dalam kuali 1 - 2 minit untuk mengeringkan kelapa tadi. Angkat dan ketepikan.
  2. Dalam kuali, masukkan 2 camca besar minyak dan tumis bahan2 kisar, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan gula (anggaran 2 camca besar) dan sedikit garam serta jus asam jawa. Kcaua hingga rata.
  3. Masukkan kelapa tadi dan gaul rata. Kecilkan api dan terus mengacau hingga serunding berderai tetapi tidak kering, maksudnya masih lembap. Angkat dan sejukkan.

No comments: