Resipi entah dari mana mat dapat, sebab dah lama sangat tersimpan, mat ubah suai sedikit dari resipi asal untuk meningkatkan mutu dan rasa serta kenikmatan masa mengunyah dalam mulut...jom kita tengok sama2....
Bahan A:-
165 g mentega
90 g gula aising
1 camca teh minyak sapi
1 kuning telur
Bahan B:-
120 g tepung kacang hijau*'
140 g tepung naik sendiri (self-raising flour)*
80 g tepung gandum*
1/2 camca teh sodium bicarbonate*(*digaul dan diayak)
50 g Hazelnut, dikisar halus
Bahan Hiasan:-
Kuning telur untuk sapuan
Bijan secukupnya
Cara membuatnya:-
- Pukul mentega, gula aising dan kuning telur hingga berkrim. Masukkan minyak sapi dan terus memukul hingga rata. Tidak perlu terlalu kembang, cukup sekadar adunan putih sedikit.
- Satukan kisaran kacang hazel tadi dengan tepung yang telah diayak, gaul rata. Gunakan speed perlahan, masukkan campuran tepung tadi ke dalam adunan no. 1, sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan bertukar kepala doh yang kelihatan sedikit kering.
- Kepal2 adunan dan tutup dengan tuala lembap. Ambil sebahagian doh tadi dan canai 1/2 cm tebal. Terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur sedikit bijan. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 12 - 15 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.....
No comments:
Post a Comment