Bahan-Bahannya:-
1 ekor ikan senangin (atau apa2 ikan yang ada dipasaran)
2 biji tomato, belah 4 setiap 1
2 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis "MAGGI"
Garam dan gula (jika suka)
1 liter air
Bahan Lain:-
1 biji bawang besar, dihiris
3 ulas bawang putih, diketuk
2 batang serai, diketuk
5 - 6 biji cili padi, dibelah dua
2 inci kunyit hidup, diketuk
1 inci halia, diketuk
Cara membuatnya:-
- Dalam periuk, tuang 1 liter air dan masukkan bahan2 lain, kiub ikan bilis dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
- Masukkan ikan. Perisakan dgn sedikit garam dan gula. Biar mendidih 3 - 4 minit dan masukkan tomato, masak sekejap dan rasa tahap kemasinan kuahnya. Tambah garam jika perlu.
- Boleh dihidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman yang digemari.
2 comments:
Mat..
Nampak selera semua kat sini...ish ish...sedap kan singgang ni...masam masam enak gitu... ikan pulak.. memang sedap lembut aje kan...adeh..
( setengah orang ..ni makanan dlm pantang...depa kata..sup ikan..)
Memang laaa..actually ni lauk mat n my mom, sebab kat rumah mat ada mcm2 citarasa singgang nie, ada tu suka jenis cowboy nya style, tak dak serai atau halia, mcm rebus buta2 tu. Poning palo pakcik niee!!!
Post a Comment