Bahan Utama:-
2 ekor ikan kembong (boleh guna ikan tamban sardine, guna 4 ekor)
1/2 camca teh lada sulah
1/2 camca teh garam
Bahan Sayur:-
1 biji tomato, didadu
1/2 biji bawang besar, dihiris
1/2 batang lobak merah, dipotong mancis
1/2 batang saleri, dipotong mancis
3 keping cendawan shitake kering, rendam dalam air panas hingga lembut, hiris nipis
1 ulas bawang putih, dihiris halus
1/2 cm halia, dihiris halus
1/2 camca teh herba thyme
Bahan Lain:-
2 camca besar cuka epal (cider vinegar)
2 camca besar minyak zaitun
4 - 5 helai daun selasih/basil
Cara membuatnya:-
- Dalam periuk tekanan, susuh semua bahan sayur, letak ikan atas sayur2 tadi dan tabur dengan lada sulah dan garam. Curah cuka epal tadi (mat tambah 2-3 camca besar air lagi), kemudian tutup periuk tekanan dan masak atas api. Bila wap keluar, kecilkan api dan biar masak perlahan umtuk jangka masak 15 minit. Tutup api dan biar hingga wap reda dan tekanan dalam periuk longgar.
- Keluarkan ikan. Panaskan balik kuahnya, tambah minyak zaitun dan daun selasih. Rasa garam dan lada sulah, jika kurang boleh tambah. Masak hingga kuah pekat dan boleh curah atas ikan sebelum dihidang. Yum..yumm..
- PERINGATAN:- Teknik memasak menggunakan periuk tekanan bergantung jenis periuk masing2, baca panduan sebelum memasak...harap maklum!!!
2 comments:
Mat, periuk tekanan tu, pressure cooker eh? Tak hancur ke ikan dok dalam tu? Mama selalu guna pressure cooker untuk masak sup tulang je..la ni dah lama periuk mama berehat dalam kotak sebab mama tak jumpa lagi kat kotak mana tersembunyi tudungnya. Periuknya dah jumpa! Hehehe...inilah dia adat orang berpindah!
Sama mcm mat juga mama...periuk tu cuma guna utk masak daging, ayam kampung/ayam monopose...dan kekacang yg keras jelatu tu. Ini 1st time masak ikan..tak pulak hancur, mat tgk ok je...
Post a Comment