BEN ASHAARI

Saturday, September 15, 2007

LEMAK PUTIH PUCUK UBI PULUT

Lemak pucuk ubi lagi....tapi kali ni guna pucuk ubi "pulut" yang berdaun halus, rasa lemak dan lembut.....tak de nak komen apalah yang ni......

Bahan Utama:-
2 cekak pucuk ubi pulut
3 batang serai, dititik
1 biji kelapa, diparut
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
1 biji bawang besar, dihiris halus
4 ulas bawang putih, diketuk
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:-
  1. Asingkan pucuk ubi dari tangkainya, cuci dan ramas hingga lembut. Toskan . Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut dan ramas, perah untuk santan no.1. Kemudian tuang 3 cawan air, ramas dan perah untuk santan no.2. Ketepikan.
  2. Dalam periuk masukkan pucuk ubi pulut yang diramas tadi, serai, udang kering, bawang besar hiris dan bawang putih ketuk. Tuang santan no.2 dan jerang atas api hingga mendidih. Perlahankan api dan masak hingga pucuk ubi lembut. Tambah sedikit air jika kurang.
  3. Masukkan 1 camca teh garam dan sedikit gula. Kemudian tuang santan no.1 dan biar mendidih perlahan sambil dikacau selalu. Bila pucuk ubi betul2 lembut, matikan api. Rasa kuahnya dan jika kurang masin boleh ditambah.

2 comments:

lina said...

dah lama x makan pucuk ubi.
ubi pulut tu camner mat?

Anonymous said...

pucuk ubi tu bkn kena rebus dulu ke en mat??