Pai Tee..."Signature Dish" kaum baba dan nyonya peranakan Melaka, Penang dan Singapore. Kaum2 nyonya ni amat cerewet dalam soal2 pembikinan makanan, mereka selalunya berkehendakkan kesempurnaan dalam penghasilan kuih-muih dan rasa yang berkualiti....aduhh lemah lutut kalau tengok style mereka teramat "detail" tuu...Jomlah makan "Pai Tee"...jamin sedap!!!
Bahan Kulit:-
65 g tepung gandum*
50 g tepung beras*(*disatukan dan ayak)
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
250 ml air
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan Inti:-
1 cawan isi ayam, dihiris halus*
1/2 camca teh serbuk lada hitam*
Secubit garam*(*disatukan dan perap 15 minit)
1/2 batang lobak merah, diparut
1/2 biji sengkuah, diparut
1 keping tauhu, dipotong kecil2 dan goreng garing
3 ulas bawang merah, dihiris
1 ulas bawang putih, dicincang halus
1 camca teh sos tiram
1 camca teh kicap cair
Secubit gula
Bahan Hias:-
Hirisan cili merah
Daun salad
Beberapa ekor udang, kupas kulit can celur 3 minit
Sos cili
Cara membuatnya:-
- UNTUK KULIT:- Satukan semua adunan untuk kulit pai dan adun dengan wisk hingga sebati. Tapis dan rehatkan 20 minit. Panaskan minyak dan celup acuan "pai tee" ke dalam minyak panas untuk jangka masa 2 minit. Kemudian celup ke dalam adunan tepung hingga hampir2 memenuhi acuan, tapi jgn sampai bahagian atas, angkat acuan tadi dan celup dalam minyak panas tadi, dan biar keras sedikit baru longgarkan bahagian tepi kulit pai hingga terlucut dari acuannya. Goreng kulit hingga garing, angkat dan toskan atas paper towel. Lakukan hingga adunan habis. Biar sejukkan sedikit dan simpan kulit pai dalam bekas kedap udara...
- UNTUK INTI:- Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak. Tumis bawang putih hingga wangi, masukkan ayam dan goreng hingga ayam berubah warna. Masuk sos tiram dan bahan2 lain kecuali kicap cair. Gaul hingga rata. Jika kering masukkan 2 camca besar air. Masak hingga semua masak, rasa jika kurang masin, masukkan kicap cair. Gaul rata, angkat dan sejukkan sebelum diisi dalam pai tee
- UNTUK PENYEDIAAN PAI TEE:- Ambil sedikit daun salad, letakkan dalam kulit pai tee tadi dan isi dengan inti hingga penuh. Hias atasnya dengan satu hirisan cili merah dan seekor udang. Makan bersama sos cili. Bila makan masukkan satu pai tee ke dalam mulut dan kunyah untuk menikmati adunan rasa yang unik dan menawan...selamat mencuba.
6 comments:
mat..dah lama dok perhati pai tee kat MR...namapk la yh u buat ni...aduihhh...memang seram..remeh betul...semumur hidup jo, tak pernah rasa pai tee...teringgin gak..i suka gak mencuba resepi yg mencabar ni..
Tak susah lah jo...tapi yg penting mesti ada acuan "pai tee"...mat dah dekat 7-8 tahun beli acuan tu...tapi baru semalam cuba...bayangkan jarak waktu "malas" mat...Teruk jugak aku nie....
nak acuan pai tee la... teringin nak buat. lebih lebih tengok gambar Mat. lapar.... Jo, I pun tak pernah makan. sejak berjinak2 dengan MR ni la tau banyak sikit pasal makanan orang Malaysia. jakun sungguh
Mat..
Saya dok ada acuan pai tee...dok simpan sampai tak tau la tang mana. Kena korek gobok ni la, nak buat pai tee.. Nak ajak hani mai berbuka..sama-sama buat pai tee...tapi nanti kalau lama-lama dia lembik dak..dan "masuk angin tu".
Ish..hang ni memang kreatif sungguh la mat..nampak sungguh cantik dansedap sgt sgt pai tee tu
Kalau dah xpert buat kulit pai tee tu jadi cantik, licin dan tak delah rupa macam kulit nenek usia 90 tahun (mcm mat punya tu..)..resipi asal dia guna semua tepung gandum dan hasilnya cepat lemau, tu pasal mat buang separuh tepung gandum tu ganti dgn tepung beras, kalau guna tpg beras semua takut keras pulak...atok yg tak dak gg payah laa nak kunyah, kesian kat depa....
i love making this pai tee but needs to use a lot of oil la...
my kids would eat put tomato salsa in these things....
Post a Comment